Hofeš Šehter dobitnik Nagrade Jovan Ćirilov Foto: Hugo Glendinning

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 19. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je čuvenom koreografu i kompozitoru, Hofešu Šehteru.

Nagrada se dodeljuje za komad „Labudov kolač“ u izvođenju trupe Gauthier Dance iz Štutgarta, 9. aprila 2021. godine, u beogradskoj Operi Madlenianum.

Moćni savremeni pozorišni stvaralac, koji uspeva da prodrma svakog gledaoca u sali, priredio je „Labudov kolač“ kao energetski stimulans i spektakl prijemčiv za sve generacije. Kako publiku sa velikim iskustvom, tako i one koji nisu poznavaoci umetničke igre. Kombinacija igrača i rok zvezde, kod Šehtera je unapređena jasnim senzibilitetom filmskog reditelja. On poseduje redak talenat za kanalisanje sirovog pokreta u šablone svetlucave, ritmičke, čvornovate i kvrgave gracioznosti, koja čini njegov stil sasvim autentičnim.

Foto: Jeanette Bak

Šehter ima izuzetan osećaj za invetnivne i visceralne ritmove, što možda i nije iznenađujuće jer je reč o rok bubnjaru. On je naprosto genijalan u stvaranju nepredvidivih poteza, izduženih, tečnih fraza, kao i za pretvaranje čitavog ansambla u jedinstveno čulno biće, na granici između nežnog čoveka i istinske zveri – navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“planirano je u okviru 20. Beogradskog festivala igre.

Prethodni laureati ove nagrade su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo i Frank Šartije.

Bonus video: Koncert Iron Maiden-a u punoj Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar