Foto:Beogradski festival igre

Čuveni svetski koreografi Gabrijela Karizo i Frank Šartije, osnivači istaknute trupe “Peeping Tom”, prema odluci stručnog žirija, dobitnici su Nagrade “Jovan Ćirilov - za korak dalje” u okviru 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI), saopštila je direkcija ovog međunarodnog festivala.

Nagrada se dodeljuje za projekat – diptih “Vrata koja nedostaju” i “Napuštena soba”, koji je trupa “Peeping Tom” izvela 9. i 10. aprila ove godine u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

“Karizo i Šartje ne kreiraju samo vrhunski teatar igre, već stvaraju jedinstveno, neponovljivo pozorišno iskustvo. U filmskom maniru, njihovi komadi nude blještav doživljaj , istovremeno dodirujući najdublje strahove i pretvarajući putovanje u halucinaciju”, naveo je žiri u obrazloženju.

Foto:Beogradski festival igre

Naveli su i da ono ono što čini rukopis dvoje laureata nagrade “Jovan Ćirilov” veoma posebnim jesu „čudesne slike koje se ređaju u živoj, virtuoznoj montaži, uz precizan osećaj za scensko vreme i visok nivo estetskog savršenstva“.

“U snažnoj sinergiji Karizova i Šartije su izgradili jednu od najautentičnijih umetničkih trupa današnjice, čije se predstave iščekuju i percipiraju kao redak umetnički događaj”, zaključio je žiri.

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ planirano je u okviru 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

Prethodni laureati ove nagrade su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar i Jakopo Godani.

Osnivač, direktor i selektor festivala Aja Jung je objasnila da je odlučeno da nagradu “Jovan Ćirilov” ponesu koreografi trupe “Peeping Tom”, iako još nije završeno 18. izdanje festivala, a razlog je što su preostala dva koreografa aktuelne edicije već dobila ovu prestižnu nagradu.

Tako će se Šaron Ejal predstaviti svojim projektom “Lanac duše” 12. oktobra na velikoj sceni JDP-a, dok će navedeni takođe dobitnik nagrade – Jakopo Godani gostovati 4. i 5. decembra u Madlenianumu sa svojom trupom “Drezden – Frankfurt kompanija igre” i komadom “Alter Ego”.

Bonus video: Počeo jesenji 18. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar