Frensis Ford Kopola Foto: Billy Bennight/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Putin nije ludak, poremećena osoba. Da mu neko kaže - zaustavi se, on bi stao, kazao je slavni američki reditelj Frensis Ford Kopola.

Samo što se polovinom meseca navršilo pet decenija od premijere jednog od najboljih filmova svih vremena – „Kuma“, reditelj koji je potpisao to remek-delo ovenčan je nagradom za životno delo. Frensisu Fordu Kopoli uručeno je juče, u Los Anđelesu, priznanje za životno delo koje tradicionalno dodeljuje Udruženje američkih publicista.

I na ceremoniji, 59. po redu, koja je održana na Beverli Hilsu, Kopola ne samo što je primio nagradu, već se u svom govoru osvrnuo na trenutku političku situaciju u svetu.

Frensis Ford Kopola, koji je za „Kuma“ pre pedesetak godina dobio nagradu Oskar za najbolji film ali i adaptirani scenario (adaptacija istoimenog romana Marija Puza, prim.aut), a Marlon Brando za najboljeg glumca ), sada sprema novi projekat – „Megalopolis“, govorio je na jučerašnjoj ceremoniji „iz srca“:

– Iako sam spremio govor, bacam ga u đubre kako bih rekao nešto sasvim nepripremljeno. Želim da kažem nešto o tome kako mi je bilo kao dečaku jer su se tolike značajne stvari desile – kazao je, kako prenosi „Holivud riporter„, Kopola.

Američki reditelj, rođen u Detroitu u porodici italijanskih emigranata, odrastao je u njujorškom Kvinsu. I prisetio se kako je bilo rasti tokom četrdesetih godina prošlog veka u tom kvartu, ispunjenom porodicama poljskih, jermenskih i ruskih emigranata. Upravo odrastanje u takvom ambijentu odredilo ga je kao „građanina sveta“, zbog čega je progovorio o ratu u Ukrajini:

– Moje srce ispunjeno je ljubavlju prema Amerikancima koji su ovde došli iz Ukrajine. Njihovi horovi, tradicionalni plesovi… Slama mi se srce zbog svega što se dešava sada u ovoj apsurdnoj realnosti. I ne mogu a da ne govorim o tome – istakao je osamdesetdvogodišnji reditelj, a potom je ponudio svoje rešenje za okončanje rata u Ukrajini:

– Znam šta govorim kada kažem da kada bi samo jedna reč bila izrečena, reč „stop“, sve bi stalo. Verujte mi, svako ko zna stvari, zna da je razlika između NATO i ruskih snaga ogromna. Pa, NATO je 25 puta jači od Rusa. A Putin nije neki ludak, neka poremećena osoba: on je prosto kalkulant, i kada bi mu neko rekao – Zaustavi se, stani i zaista to misli, on bi stao!

Na kraju se Frensis Ford Kopola osvrnuo na to što prima priznanje naglasivši da to u ovom strašnom trenutku nije toliko bitno, a govor je zaključio ovim rečima:

Biti Amerikanac znači biti građanin sveta. Mi svi to jesmo, i red je da to i pokažemo svetu!

Bonus video: Pola veka Kuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar