Scena iz filma The Fabelmans Foto:Tanjug/Merie Weismiller Wallace/Universal Pictures and Amblin Entertainment via AP

Hvaljena ostvarenja "Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Tar" nominovani su za najbolji scenario za predstojeću dodelu nagrada Udruženja scenarista Amerike.

Predlošci za filmove koji su se u poslednje vreme našli u trci za prestižna svetska priznanja, od Bafte, do Oskara šansu za još po koju nagradu imaće i na tradicionalnoj ceremoniji Udruženja scenarista Amerike (Writers Guild of America).

Esnafsko udruženje WGA koje svake godine nagrađuje najbolje spisateljske domete na filmu i televiziji saopštilo je nominacije za ceremoniju koja će biti održana 5. marta.

Za najbolji originalni scenario nominovani su: „Sve u isto vreme“ koji su napisali Danijel Kvan i Danijel Šajnert (ujedno i reditelji ove komedije apsurda), „Fabelmanovi“, iza kojeg stoje Stiven Spilberg i Toni Kušner (autobiografska priča holivudskog reditelja), „Tar“ Toda Filda (koji je i režirao ovo ostvarenje s Kejt Blančet), „Meni“ Seta Rajsa i Vila Trejsa i „Ne“ Džordana Pila.

Scena iz filma Sve u isto vreme Foto:Tanjug/Allyson Riggs/A24 Films via AP

Za najbolji adaptirani scenario nominovani su: „Crni panter: Vakanda zauvek“ Rajana Kuglera i Džoa Roberta Kola, „Glass Onion: A Knives Out Mystery“ Rajana Džonsona, „Rekla je“ Rebeke Lenkievic, „Top Gan: Maverik“ Erena Krugera i Erika Varena Singera i Kristofera Mekvorija i „Žene govore“ Sare Poli.

U televizijskim kategorijama za najbolji scenario dramske serije nominovani su „Andor“, „Bolje pozovi Sola“, „Kruna“, „Odvajanje“ i „Žuti prsluci“. A za najbolji komični predložak nominovani su „Abbott Elementary“, „Beri“, „Medved“, „Hacks“ i „Samo ubistva u zgradi“, preneo je „Varajeti„.

Za najbolji scenario jednog dokumentarnog filma takmičiće se „2nd Chance“ Ramija Bahranija, „Downfall: The Case Against Boeing“ Marka Bejlija i Kevena Mekalistera, „Last Flight Home“ Ondija Timonera, „Moonage Daydream“ Breta Morgena i „¡Viva Maestro!“ Teodore Braun.

Vredi napomenuti da hvaljeni i nagrađivani predlošci za filmove „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone, „Trugao tuge“ Rubena Ostlunda i „Na zapadu ništa novo“ Edvarda Bergera, Leslija Patersona i Ijana Stokela nisu mogli da se nađu u trci za nagrade, jer u obzir dolaze samo scenaristički poduhvati s podneblja SAD.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar