Dunja Kalamir Foto: Promo/artlink

Laureatkinja prestižne godišnje nagrade ArtLink za najperspektivnijeg mladog umetnika, violinistkinja Dunja Kalamir održaće novogodišnji koncert u Kolarčevoj zadužbini u nedelju, 3. januara sa početkom od 12 časova, saopštio je ArtLink.

Dobitnica nagrade, koja se dodeljuje po 15. put, na koncertu u Velikoj sali Kolarca izvešće dela Paganinija, Bramsa, Čajkovskog i Sarasatea, dodaje se u saopštenju.

Mlada violinistkinja Dunja Kalamir, koje je ovenčana priznanjem za najperspektivnijeg mladog umetnika u 2020. godini,
položivši audiciju 2013, sa samo osam godina postala je jedan od najmlađih umetnika koje je ArtLink uključio u svoj program za talente. Završila je muzičku školu „Vojislav Vučković“, a danas je student Univerziteta umetnosti u Gracu, u klasi naše čuvene violinistkinje Vesne Stanković.

Violinistkinja je učestvovala u mnogim programima ArtLinka uključujući cikluse koncerata kamerne muzike u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, održala solo nastupe sa kamernim orkestrom ArtLink mladi virtuozi i Kamerata
Balkanika uz umetnike: Stefan Milenković, Ana Tifu, Pavel Doležal, Ištvan Vardai, Konstantin Adrian Grigore, Bendžamin Hamhouts…

Uprkos pandemiji, Dunja Kalamir je 2020. godine nastupala kao solista sa Kameratom Janaček u Sarajevu, u okviru projekta za mlade talente „Balkan – Višegrad“, na koncertima ArtLink festivala na Beogradskoj tvrđavi, zatimi u Tirani kao solista sa orkestrom Kamerata Balkanika i belgijskim dirigentom Hamhoutsom i poljskim violinistom Filipm Čviževičem, kao i u Konaku kneginje Ljubice na završnom koncertu projekta za mlade talente podržanim.

ArtLink nagrada realizuje se u saradnji sa Kamernim orkestrom Belgije, koji dodeljuje dva solo nastupa Dunji Kalamir, u Belgiji u sezoni 2021, saopšteno je iz ove organizacije.