Nenad Grujicic
Nenad Grujičić, Foto:Promo/Kočićev zbor

Stručni žiri 55. Kočićevog zbora, u ime Grada Banjaluke, u sastavu Ranko Risojević (predsednik), Berislav Blagojević i Zlatko Jurić, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišanju "Kočićevu nagradu" dodeli pesniku i piscu Nenadu Grujičiću za ukupno književno delo.

U obrazloženju žirija je navedeno da je pesničko delo Nenada Grujičića „raznovrsno i na visokom estetskom nivou“.

Od svoje prve knjige pesama „Maternji jezik“ (1978), Grujičić je objavio tridesetak knjiga poezije, ogleda, eseja, kritika, polemika, proze, jedan roman, dve drame, veoma zapaženu antologiju srpske poezije, te antologiju srpskog krajiškog narodnog blaga „Ojkača“.

„O tom delu pisali si brojni književni kritičari i pesnici naglašavajući životnost gotovo svake Grujičićeve knjige pesama, u kojima se ukrštaju jezički nanosi i rana iskustva iz Krajine i Vojvodine. Grujičićev osećaj za jezik povezuje dva prostora, krajiški Petra Kočića i vojvođanski Branka Radičevića, kome je posvetio više svojih radova. U teškim vremenima srpskog egzodusa, Grujičić je napisao nekoliko pesama potresne, kočićevske snage. U temeljima pamćenja Nenada Grujičića su, pored ostalog, roditelji, njihov život i okolina, slike i zvuci svega onog što će se taložiti u mladoj duši i kasnije pretvoriti u poeziju. Nenad Grujičić vešto koristi sve pesničke forme, od slobodnog stiha do strogog soneta (i drugih formi), koje je u više navrata spleo u vence kakvih je malo u srpskoj poeziji“, ocenio je žiri.

„Književno delo Nenada Grujičića je u svakom pogledu na tragu onoga najboljeg u srpskoj književnosti od Petra Kočića do danas“, navedeno je u obrazloženju.

„Kočićeva nagrada“, koju čine diploma i novčani iznos, laureatu će biti uručena 29. avgusta na svečanoj akademiji u Banjaluci, u okviru kulturne manifestacije „Kočićev zbor“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar