Goran Petrović Foto: Promo/Laguna

Piscu i akademiku Goranu Petroviću dodeljena je književna nagrada „Grigorije Božović“ za 2019. godinu za "Izabrana dela" u izdanju "Lagune" iz Beograda, saopštila je ta izdavačka kuća.

Petrović je u sklopu svojih izabranih dela u „Laguni“ do sada objavio četiri naslova: romane „Atlas opisan nebom“, „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica ’Kod srećne ruke’“ i izbor priča „Unutrašnje dvorište“.

Žiri za dodelu nagrade „Grigorije Božović“ radio je u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik).

„Goran Petrović se potvrdio kao pisac izrazitog dara i stvaralačkog umeća. Svojim pripovetkama i romanima pokazao je retku poetičku doslednost i visok artizam, kao i osoben i prepoznatljiv književni svet. Pitanja duhovnosti, umetnosti i književnosti javljaju se naporedo sa temama iz istorije i svakodnevlja. Oblikovane u širokom intonativnom rasponu: od realističke objektivacije do fantastičnog predstavljanja, njegove priče i romani aktiviraju vanredno jezičko obilje. I to ih, uz simboličko-značenjsku složenost i dubinu, poetsku i stilsku utančanost, naročito izdvaja i preporučuje kao vrhunski stvaralački izraz promišljanja ’raščovečene povesti’ i našeg dramatičnog doba“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Knjiga Gorana Petrovića, Foto: Promo

Žiri smatra da Petrovićevo stvaralaštvo duhu proze Grigorija Božovića približavaju „tradicijska ukorenjenost, jezička saobraženost, moralna osetljivost i naročito promišljen, kreativni i angažovani odnos istorije i priče“.

Zagledan u dubinu vremena Goran Petrović je u svom remek-delu, romanu „Opsada crkve Sv. Spasa“, srpskoj književnosti, prema oceni žirija, podario „stvaralačku viziju visokih maštenskih dosega, znatne simboličke i saznajne osnove i velike umetničke snage i vrednosti“.

„Zbog toga mu se, kao jednom od najistaknutijih stvaralaca našeg doba, sa najboljim razlozima i potpunom uverenošću, opredeljuje književna nagrada koja nosi ime Grigorija Božovića, značajnog i važnog pisca srpske književnosti i kulture“, navedeno je u obrazloženju.

Nagrada će Goranu Petroviću biti uručena na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku 25. juna u 13 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar