Pored Francuskinje Ani Erno, koja je favorit, na užoj listi ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za književnost je i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić. Proglašenje će biti preneto uživo preko digitalnih kanala “Nobelove nagrade” danas oko 13 časova.

Nobelova nagrada ostaje najprestižnija bez obzira na sve skorije skandale i kontroverze. Jedan od favorita je sigurno i Eni Erno koja piše o svakodnevnom životu u Francuskoj. Ona je istaknuta spisateljica  svojoj zemlji, ali da li će dobiti Nobelovu nagradu, pita se “Gardijan”.

Ani Erno Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Kladioničari joj daju kvotu od 8 prema 1 da će je dobiti, isto kao Nguđi Van Tjongu, kenijskom piscu. Nagradu, prema rečima Alfreda Nobela treba da dobije osoba koja je stvorila istaknuto delo u književnosti . Eni Arno je samo malo iznad Ane Karson i Ljudmile Ulicke, Harukija Murakamija i Margaret Atvud iz Kanade, koja ima  kvotu od 10 prema 1. Na istom sajtu je i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić sa kvotom 16 prema 1.

Dubravka Ugrešić Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Inače, do sada je 15 francuskih pisaca dobilo Nobela, uključujući Modiljana 2014. Članica Akademije Elen Matson tvrdi da su odlučujući književni kriterijumi, a ne ko je kakva osoba.

Aleks Maršal iz Njujork Tajmsa kaže: “Svake godine pisci kao Murakami bivaju tipovani, ali retko takvi ponesu nagradu kući.”

Haruki Murakami Foto: EPA-EFE/JOSE JACOME

Ako bi Nobelova nagrada od sada išla samo Evropljanima među favoritima bi bili Kundera, Ivan Klima iz Češke i Ismail Kadare iz Albanije, tvrdi autor teksta u “Nju Ripabliku”.

Švedska akademija je saopštila da ove godine neće biti svečanog uručenja priznanja u Stokholmu, već da će dobitnik biti odlikovan u svojoj zemlji.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar