Gojko Božović, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izdavačka kuća "Arhipelag" obeležava petnaest godina uspešnog rada. Osnovana 15. maja 2017, ova izdavačka kuća objavljuje knjige iz oblasti srpske i svetske književnosti, književnosti za decu i mlade, filozofije i sociologije, političke teorije i istoriografije, psihologije i ekonomije. Najpoznatiji kao izdavač vrhunske savremene srpske i svetske književnosti, "Arhipelag" je ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

„Arhipelag“ je i najaktivniji nacionalni izdavač edicije 100 slovenskih romana. Definisan je kao izdavač koji objavljuje knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja. Osnovni koncept jeste da na tržištu proverava svoje ideje i da ih tu zastupa, a da mu, pri tome, kultura daje visoke kriterijume i dobru meru u svakodnevnom poslu. Izdavačka kuća „Arhipelag“ je aktivan kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i na interaktivnom odnosu sa čitaocima.

U okviru izdavačke kuće deluje Klub čitalaca Arhipelag, jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji, dok u okviru sajta postoji i Arhipelag magazin, onlajn magazin za književnost, kulturu i nove ideje.

Foto:Promo/Arhipelag

„Arhipelag“ je tokom petnaest godina pokrenuo 20 profilisanih i prepoznatljivih edicija. Knjige u izdanju Arhipelaga dobile su preko 90 književnih nagrada, od kojih su neke međunarodne. Knjige srpskih pisaca prevedene su na preko 25 stranih jezika. Za svoje knjige, edicije ili dizajn Arhipelag je dobio više nagrada na domaćim i međunarodnim regionalnim sajmovima knjiga. Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (oktobar 2009) Arhipelag je proglašen za Izdavača godine u Srbiji.

Za petnaest godina rada Arhipelag je organizovao preko skoro dve hiljade književnih i kulturnih programa, a u junu 2012. godine pokrenuo je Beogradski festival evropske književnosti koji će se ove godine održati po jedanaesti put. Pokrenuo je i ediciju elektronskog izdavaštva e-Arhipelag, kao i svoja prva audio izdanja.

Organizovana su gostovanja i srpske turneje preko 100 poznatih svetskih pisaca. Književne večeri Davida Grosmana, Klaudija Magrisa, Đerđa Konrada, Petera Esterhazija, Čarlsa Simića ili Adama Zagajevskog bile su neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u Beogradu i Srbiji u poslednje tri decenije.

Gojko Božović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Nismo mogli da biramo vreme u kome ćemo raditi, ali smo mogli da biramo knjige, koncept, načine komunikacije, karakter svog delovanja. I birali smo ih i opet bismo ponovili te izbore koje smo pravili u godinama „Arhipelaga“ u najboljem uverenju da vrhunska srpska i svetska književnost i humanistika mogu biti najpostojanija tačka u vremenu kriza, ali i ostavština za vreme kada olujne krize neće biti jedino što je vidljivo na horizontu. „Arhipelag“ to je preko dvesta autora, desetine prevodilaca i saradnika, stotine knjiga, preko hiljadu programa, hiljade članova Kluba čitalaca Arhipelag, desetine hiljada prodatih primeraka knjiga, stotine hiljada čitalaca. Ali „Arhipelag“ nisu brojevi, već ljudi okupljeni oko jednog kulturnog i izdavačkog poduhvata – pisci i čitaoci, prevodioci i dizajneri, urednici i saradnici; knjige izabrane da traju; ideje koje razmenjujemo verujući da društvo ne može bez razgovora, novih vrednosti i novih sadržaja. I s tim uverenjima, zajedno s knjigama koje smo objavili, zajedno s čitaocima koji čitaju naše knjige i sa onima koji će ih tek čitati, započinjemo novih petnaest godina. Knjige su iza nas kao naše najvrednije nasleđe. Knjige su pred nama kao nasleđe koje tek treba stvoriti – kaže Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare