Foto: Arhiva/Promo

Manifestacija „Knjiga na Trgu“ okupiće 24. i 25. oktobra više od 20 izdavača i knjižara koji će na štandovima na Trgu republike predstaviti izdanja sa popustima od 30 pa do 70 odsto, najavili su organizatori.

Na festivalu knjige će, prema najavama organizatora iz Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), oba dana od 10 do 22 sata učestovati „Akademska knjiga“, „Arhipelag“, „Clio“, „Evoluta“, „Geopoetika“, „Hera edu“, „Karpos“, „Logos“, „Makondo“, „Odiseja“, „Štrik“, „Štampar Makarije“, „Gramatik“, „Gradac“, „Zavet“, „Paideia“, „Jarilo“, „Faktum“ i knjižare „Zlatno runo“ i „Makart“. Čitaoci će moći da nađu naslove iz različitih oblasti od naučnih studija i monografija, preko dela vrhunske klasične i savremene književnosti do knjiga za stripova.

„Akademska knjiga“

U novosadskoj „Akademskoj knjizi“ pripremili su više desetina svojih izdanja za manifestaciju na beogradskom Trgu republike i čitaoci će moći da ih nađu po cenama nižim za 30 odsto ili, kako to kaže čelnica ove kuće Bora Babić, „po sajamskim cenama od prošle godine“.

Ovaj izdavač upravo je objavio „Mitove, snove, misterije“ Mirče Elijadea, koja se prvi put pojavljuje na srpskom u prevodu Dušana Janjića, a izdavač izdvaja i nedavno objavljenu „Preduzetničku državu“ Marijane Macukato, jedne od top 10 ekonomista u svetu, te istorijsku sintezu „Muslimani jugoistočne Evrope“ Natali Klejer i Gzavijea Buragela koja obuhvata period od rušenja Otomanskog carstva do 2000. godine, izdanje „Od obrazovanja do neobrazovanja“ (Humbolt – Adorno – Liman), te roman nobelovca Žan-Marija Gistava Le Klezioa „Alma“ i porodičnu sagu „Po našemu“ Tanje Amočajev Romanov.

Foto: Promo

Od domaćih autora i autorki tu su „Politička naratologija“ Novice Milića, studija „U traganju za izvir-vodom“ Ane Vukmanović, „Arhitektonski koncept“ Snežane Vesnić, putopisi Radmile Gikić Petrović „Kubanske prijateljice“…

„Arhipelag“

U “Argipelagu” navode da će, uz sajamske popuste od 30 d0 40 odsto čitaoci među njihovim izdanjima moći da nađu i nova i nešto starija izdanja.

Foto:promo

Glavni urednik ove kuće Gojko Božović ljubiteljima knjige skreće pažnju na nekoliko izdanja različitih žanrova: „Doba carstva“ istoričara Erika Hobsbauma, zbirku pesama „Mutni nagoveštaj kiše“ Jelene Lengold, priče Ratka Dangubića „Dosije Maslačak“, „Dnevnik jednog građanina“ arhitekte Đorđa Bobića, nova izdanja „Enciklopedije mrtvih“ i „Grobnice za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša, roman za mlade Dejvida Homela „Leto u gradu“, izabrane pesme nobelovca Šejmusa Hinija pod nazivom „Živi lanac znanog sveta“…

„Clio“

Izdavačka kuća „Clio“, takođe uz sajamske popuste, predstaviće svoja ranija izdanja iz više oblasti, kao i nove naslove: romane „Tri sata ujutru“ Đanrika Karofilja, „Total Balkan“ Blanke Čehove o iskustvima mlade pravnice iz Češke u međunarodnoj misiji na Kosovu, „Ožiljak“ španske autorke Sare Mese, „Doh Huan“ Petera Handkea, „Rusija 1917. – propast carstva“ Olega Ajrapetova, studiju „Evropska krajnja desnica 1945 – 2018“ Jova Bakića, „Mozak i unutrašnji svet“ Marka Solmsa i Olivera Turnbula…

Foto: Promo

„Geopoetika“

Izdavačka kuća Geopoetika spremila je za čitaoce 25 odsto popusta na sva izdanja tokom dvodvnevnog festivala „Knjiga na trgu“.

Foto: Promo

– Pored romana Harukija Murakamija, Orhana Pamuka, Justejna Gordera, Pola Ostera, Sali Runi i drugih koji su uvek aktuelni, preporučujemo našim čitaocima i neke od novijih naslova: zbirku priča čarobnog Aleksandra Prokopieva „Sin-riba“, roman norveške satiričarke Nine Like „Poodmaklo“, roman katalonskog autora Urija Kostaka „Stilit“, roman o tri priče i tri sudbine – Saša Karalić „Tri znaka kruga“ i provokativnog Dejvida Grejbera sa knjigom „Nebulozni poslovi“ – navode u „Geopoetici“.

„Evoluta“

Izdavač „Evoluta“ priprema popuste od 40 odsto, s tim što članovi kluba čitalaca ove kuće imaju dodatnih 10 odsto, a studenti uz indeks, „kao glavna publika“, dodatnih 15 odsto. „Evoluta“ će pored svojih ranijih izdanja predstaviti i nova.

Foto: Promo

– Upravo sad izlazi nam „Pokloniti srce Beogradu“, ilustrovana monografija sa viđenjem Beograda u 19. veku iz ugla evropskih putnika, a prvi put na srpskom objavili smo i „Mletačku republiku“, istoriju Venecije iz pera Šarla Dila. Poznati smo po tome da popularišemo nauku kroz naslove prijemčive običnom čitaocu, pa bismo preporučili i monorafiju „Milica – kneginja nemirnog doba“ Marka Šuice, „Srpsko selo u srednjem veku“ Siniše Mišića i naučnu monografiju „Balkan i Mediteran“ Jelene Erdeljan – kaže Bojana Ćebić, urednica „Evolute“.

„Štrik“

„Ako nećemo mi sajmu, onda će sajam nama“, poručili su iz izdavačke kuće „Štrik“, gde su odobrili popuste i do 70 odsto na svoja izdanja.

Foto: Promo

Ova kuća objavljuje mahom autorke, pa se u njihovom izdanju mogu naći „Njeno telo i druge žurke“ Karmen Marije Mačado, „Dole kraj reke“ Edne O’Brajen, „Znam zašto ptica u kavezu peva“ Maje Angelou, „Jednostavna zadovoljstva“ Džejn Bouls, „Sladostrašće“ Asje Bakić…

„Hera edu“

Izdavač „Hera edu“ odobravaće popuste od 30 odsto do 50 odsto za reizdanja, a direktorka ove kuće Zorica Stablović Bulajić kaže da će, pored stručnih knjiga „Planiranja događaja“ ili naslova iz oblasti ekonomije, predstaviti i nagrađivana i nova izdanja koja bi mogla da budu zanimljiva široj čitalačkoj publici.

– Predstavićemo „Medvednjak – duhovno središte neolita“ Milorada Stojića, retku i zaista zanimljivo pisanu knjiga o dobu neolita kod nas, prvi put kod nas objavljujemo i „Žene Atine i Sparte“ Dejana Radulovića, a u istoj ediciji je i „Savska padina“ o urbanim tragovima Beograda na tom prostoru istoričara Harisa Dojča. Čitaocima bi mogla da bude zanimljiva i „Istorija filmske muzike u SFRJ“ Maje Vasiljević. Tu je i više knjiga našeg poznatog etnologa Bojana Jovanovića, s tim što bih izdvojila njegovog „Skrivenog čoveka“, kao i autobiografija naučnika Isaka Adižesa, u kojoj se on dotiče i Beograda i Izraela… Objavili smo i „Portret jednog kralja: Milan Obrenović IV“ Nebojše Jovanovića, a knjiga „Kuće beogradskih Jevreja 1920 – 1941“ Mirjane Roter Blagojević i Harisa Dajča biće na popustu 50 odsto. Sad je izašla i „Biografija jednog psa“ namenjena svim generacijama, kao i ilustrovana knjiga „Kosta i Ida putevima velikih otkrića“ Miljana Garčevića – navodi ona.

„Karpos“

„Karpos“, izdavač knjiga poput „Ekonomije nejednakosti“, „Ideologije i državnih ideoloških aparata“ Luja Altisera ili „Poretka diskursa“ Mišela Fukoa, ali i „Grčkih ostrva“, „Prosperove pećine“ i „Gorkih limunova Kipra“ Lorensa Darela, pripremio je popuste od 20 do 50 odsto na svoja izdanja.

Foto: Promo

Čitaoci će imati priliku da među novim naslovima ovog izdavača pronađu i biografiju čuvenog slikara El Greka iz pera Pandelisa Prevelakisa, te „Šta je arhitektura?“ Mari Vatum, „Siromašni – uvod u sociologiju siromaštva“ Georga Zimela, kao i „Prve utiske o Grčkoj“ čuvenog američkog romanopisca Henrija Milera.

„Logos“

„Logos“ će odobravati popuste od oko 30 odsto u odnosu na regularne cene, a Vladimir Medenica izdvaja nekoliko izdanja na koje bi čitaoci trebalo da obrate pažnju.

– Prvo, tu je roman „Savelijevi dani“ za koji je Grigorije Služitelj dobio dve značajne nagrade u Rusiji, a kod nas nije dovoljno predstavljen, a od novih izdanja „Zapisi jednog čudaka“ Andreja Belog, sada već klasika, kao i sabrana dela Aleksnandra Vedenskog, inače Harmsovog prijatelja, objavljena pod zajedničkim naslovom „Gde kad“, kao i monografija Pavla Filonova, najznačajnijeg ruskog slikara uz Kandinskog i Šagala – kaže Medenica.

„Makondo“

„Makondo“, izdavač posvećen pre svega stripu, ponudiće svoja izdanja sa popustima od 20 do 30 odsto, a direktor i urednik Bojan Bosnić preporučuje „Kserksa“, nastavak stripa „300“ Frenka Milera, „Povratak u Belzagor“ urađen prema romanu Roberta Filerberga, monografiju Alekse Gajića „Leva knjiga, desna knjiga“ ili integralno izdanje čuvenog romana Žila Verna „20.000 milja pod morem“ sa pogovorom Davida Albaharija.

Foto: Promo


„Gradac“

Čačanski „Gradac“ na „Knjizi na Trgu“ predstaviće, pored svojih dobro poznatih edicija, i nekoliko novih izdanja.

– Među našim novijim naslovima su „Zaludna mistrija“ Bogdana Bogdanovića, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda. Ta njegova knjiga ovde odavno nije objavljena i pomalo je zaboravljena. Tu je i „Dijagnoza društva i vremena“ Vladimira Dvornikovića, veoma aktuelna i značajna i danas, objavili smo eseje Eriha Froma „O neposlušnosti“, knjižicu „O nesanici“, izdvojene zapise Ive Andrića iz njegovih „Znakova pored puta“, opis ovog poremećaja od kog je i sam patio – kaže Branko Kukić, alfa i omega ove izdavačke kuće.

Na štandu ovog izdavača moći će da se pronađe i tematski broj časopisa „Gradac“ o Ernestu Sabatu, kao i raniji brojevi posvećeni značajnim ličnostima i fenomenima istog izdavača.

„Odiseja“

– Iz štamparije nam pravo na taj „mini sajam“ stiže nekoliko naslova. Upravo smo objavili „Plavetnilo“ Maje Lunde, ponosni smo na to što izlazi kod nas. Maja Lunde je čitaocima poznata po knjizi „Istorija pčela“, a „Plavetnilo“ je drugi naslov iz njenog „Klimatskog kvarteta“ i govori o vodi. Druga knjiga koja nam je upravo stigla iz štamparije je „Čudno vreme – zašto se klima menja“, neka vrsta strip vodiča namenjenog deci, ali i odraslima približava temu klimatskih promena. Objavilu smo i knjigu Suzane Tamaro „Skači, Barte“, jednu od njenih knjiga za decu – kaže Vesna Kapuran iz „Odiseje“. Ova kuća će na svoja ranija izdanja odobravati popuste od 50 pa do 70 odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar