Foto: Promo

Manifestacija "Knjiga na Trgu" biće održana 24. i 25. oktobra na Trgu republike, okupiće 25 izdavača, a njihovi naslovi će moći da se nađu uz popuste od 30 do 70 odsto, saopštili su organizatori nakon što im je danas stiglo odobrenje Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa za održavanje ovog festivala pisane reči na otvorenom.

„Knjiga na Trgu – hiljadu poznatih lica, 25 izdavača, otvoreni pristup knjigama, zatvoren pristup hladnoći. Upoznajte se sa knjigama koje vas nisu primetile“, navodi se u pozivnici organizatora iz Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS). Ljubitelji knjiga će, navode organizatori, na manifestaciji otvorenoj oba dana od 10 do 22 sata moći da pronađu naslove sa popustima od 30 do 70 odsto. Među izdavačima koji će predstaviti svoja izdanja su „Geopoetika“, „Clio“, „Aripelag“, novosadska „Akademska knjiga“…

Zanimljivo je da se u pozivnici kao pokrovitelji navode „poštena inteligencija, napredni radnici, medijski staratelji, ljubitelji latinice, ljuti neprijatelji“. Organizatori su se na putu od ideje do realizacije susretali sa preprekama, ali napominju da su ipak uspeli da se sa njima izbore.

– Jako mnogo energije nam je oduzeto zbog protivljenja ovome iz pojedinih krugova. Najvažnije je, međutim, da će „Knjiga na Trgu“ okupiti pre svega izdavače koje nemaju svoje knjižare, a u postojećim se njihova izdanja ne stavljaju tako da budu vidljiva. Nemamo ništa protiv knjižara, naprotiv, ali želimo da ovakve knjige dođu do izražaja. Ovom manifestacijom oblikujemo i ukus čitalačke publike, ovo je prilika da se čitaoci susretnu sa ozbiljnom literaturom i izdavačima koji je objavljuju – kaže Zoran Hamović, osnivač izdavačke kuće „Clio“ i predsednik UPIS-a.

U UPIS-u navode i da na manifestaciji „Knjiga na Trgu“ očekuju i autore koji objavljuju za izdavače čije će knjige biti izložene, kao i ličnosti iz javnog života koji ih podržavaju, te da će o tome blagovremeno obaveštavati čitaoce.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar