Jugoslovenska kinoteka, Foto: Shutterstock/Sanga Park

Jugoslovenska kinoteka obeležiće danas svoj 71. rođendan u virtuelnom svetu: onlajn premijerom digitalno resturisanog filma "Poseban tretman", novim arhivskim zapisima i postavljanjem junskog broja časopisa "Kinoteka".

Film „Poseban tretman“ u režiji Gorana Paskaljevića, s Ljubom Tadićem, Milenom Dravić i drugim velikanima srpskog glumišta, premijerno će biti prikazan večeras od 19 časova na Fejsbuk stranici Jugoslovenske kinoteke.

Na Jutjub kanalu ove institucije postavljeno je još devet dokumentarnih filmova iz doba Kraljevine Jugoslavije. Selekcija „Razglednice starog srpskog filma“ obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže.

Novi, 42. broj časopisa „Kinoteka“ takođe će biti dostupan onlajn od danas, na zvaničnom sajtu. Junsko izdanje donosi esej o velikanu svetskog filma i jednom od začetnika francuskog novog talasa, Klodu Šabrolu, intervju s kompozitorom Arsom Jovanovićem o inspiraciji koju nalazi u „opijumskoj draži“ filma i bioskopskog mraka, „Epitaf za legende“ posvećen Dženis Džoplin i Džimiju Hendriksu, tekst o filmu „Čaj u Sahari“ Bernarda Bertolučija, povodom 30 godina od premijere.

View this post on Instagram

Novi 42. broj časopisa Kinoteka biće dostupan onlajn, od 6. juna na sajtu Kinoteke. Junsko izdanje donosi esej o velikanu svetskog filma i jednom od začetnika francuskog novog talasa Klodu Šabrolu, intervju s kompozitorom Arsom Jovanovićem o inspiraciji koju nalazi u „opijumskoj draži“ filma i bioskopskog mraka, „Epitaf za legende“ posvećen DŽenis DŽoplin i DŽimiju Hendriksu, tekst o filmu „Čaj u Sahari” Bernarda Bertolučija, povodom 30 godina od premijere. #jugoslovenska_kinoteka#jugoslovenskakinoteka #muzejjugoslovenskekinoteke#bioskop#kinoteka #uzunmirkova1#kosovska11#beograd #yugoslavfilmarchive#movietheater#belgrade #nacionalnifilmskiarhiv#nationalfilmarchive #časopis#kinoteka#filmmagazine#kinoteka #broj#42#sophialoren #illustrations#design @vukpopadic

A post shared by Jugoslovenska kinoteka (@jugoslovenskakinoteka) on

Tu je i intervju s holivudskom zvezdom Sigorni Viver, koja je na ovogodišnjem Berlinalu predstavila film „Moja godina sa Selindžerom“, ali i istorijski pregled prvih pola veka srpske kinematografije 1896–1945, zatim sećanja nekadašnjeg direktora Kinoteke Žike Bogdanovića o adolescentskoj želji da vidi „Plodove gneva“ Džona Stajnbeka „u podrumu u čarobnoj Kosovskoj 11“, kao i odabrana poglavlja iz doktorskog rada Ane Banić Grubišić „Filmovi na temu postapokalipse (antropološki ogledi)“, navodi se u saopštenju Jugoslovenske kinoteke.

View this post on Instagram

Dan Kinoteke 6 jun Povodom jubileja, ističe direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, realizovan je i ambiciozni projekat nove stalne postavke „Naš muzej filma“, koju je osmislio stručni tim Kinoteke Multimedijalna postavka u 28 izložbenih celina, na dva nivoa zdanja u Uzun Mirkovoj ulici, obuhvata dragocene eksponate iz perioda od predistorije filma do kraja 20. veka, s posebnim akcentom na razvoj i uspeh srpske kinematografije #jugoslovenska_kinoteka#jugoslovenskakinoteka #muzejjugoslovenskekinoteke#bioskop#kinoteka #uzunmirkova1#kosovska11#beograd #yugoslavfilmarchive#movietheater#belgrade #nacionalnifilmskiarhiv#nationalfilmarchive #stalnapostavka#thepermanentexhibition #yugoslavfilmarchive#našmuzejfilma #ourfilmmuseum #dan#kinoteke#6jun

A post shared by Jugoslovenska kinoteka (@jugoslovenskakinoteka) on

 

Prošle godine na Dan Kinoteke započelo je obeležavanje jubileja – 70 godina ove institucije.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić podseća da je „u periodu između dva rođendana objavljena monografija ‘Jugoslovenska kinoteka – 70 godina’, koja kroz kolaž dokumenata, fotografija, programa i plakata na vizuelno atraktivan način predstavlja informacije o najvažnijim događajima iz istorije i delatnosti Kinoteke“.

Povodom jubileja, ističe Pantelić, realizovan je i ambiciozni projekat nove stalne postavke „Naš muzej filma“, koju je osmislio stručni tim Kinoteke. Multimedijalna postavka u 28 izložbenih celina, na dva nivoa zdanja u Uzun Mirkovoj ulici, obuhvata dragocene eksponate iz perioda od predistorije filma do kraja 20. veka, s posebnim akcentom na razvoj i uspeh srpske kinematografije.

„U proteklih godinu dana Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke dobilo je još devet istaknutih domaćih i stranih umetnika: Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Goran Marković, Rajko Grlić, Goran Paskaljević, Atom Egojan, Dejvid Tjulis, Džulijan Sends i Kosta Gavras“, s ponosom navodi Jugoslav Pantelić.

Jugoslovenska kinoteka je osnovana u avgustu 1949. godine. Kao Dan Kinoteke obeležava se datum prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu – u kafani „Zlatan krst“ u Beogradu 6. juna 1896. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare