Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Devet srpskih dokumentarnih filmova iz doba Kraljevine Jugoslavije postavljeno je na "Jutjub" kanal Jugoslovenske kinoteke, a najstariji među njima je "Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru 5. 11. 1922".

U spomen kosturnicu u Prnjavoru, u Mačvi, sahranjeni su posmrtni ostaci civilnih žrtava austrougarskog terora iz 1914. godine.

Osvećenju su prisustvovale mnogobrojne istaknute ličnosti, a posebna vrednost snimka je pojava Arčibalda Rajsa, navedeno je u saopštenju Jugoslovenske kinoteke.

„Jedriličarska grupa Aero-kluba ‘Deveti’ leti“, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Selekcija na „Jutjub“ kanalu Kinoteke obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne dokumentarce i reportaže. Publika može pogledati filmove „Svadba u Topoli“ i „Svadba u Slancima“, u kojima su 1930. godine zabeleženi svadbarski običaji u Šumadiji, odnosno u Podunavlju.

Jedriličarska grupa aero kluba Deveti leti, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Pažnju privlače i filmski materijal „Jedriličarska grupa Aero-kluba ‘Deveti’ leti“ – četiri kraće storije o letenju, od kojih su dve snimljene u koloru, zatim „Otvaranje beogradskog sajma“, koji prikazuje svečanost povodom završetka spektakularnog graditeljskog poduhvata u Beogradu u jesen 1937. godine.

Otvaranje Beogradskog sajma, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Interesantni kadrovi krase film „Dubrovnik ‘Grad Sv. Vlaha’“, u režiji Maksa Кalmića iz 1938. godine, a tu su i reportaža „Muzej kneza Pavla“ (1939), film „Lepote Stare planine, Midžora i Pirota sa okolinom“ (1940).

Filmski magazin No 3- storija Dolazak sovjetskog poslanika Viktora Andrejeva, Foto: Jugoslovenska kinoteka

U međuratnom periodu srpska dokumentarna produkcija je po svojoj sveobuhvatnosti i značaju činila bazu celokupne filmske produkcije Kraljevine Jugoslavije, o čemu svedoči i ovaj izbor filmova, inače objavljenih u drugom delu DVD izdanja Kinoteke „Razglednice starog srpskog filma“, navedeno je u saopštenju Kinoteke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar