Kevin Spejsi Foto: EPA/PETE MAROVICH / POOL

Kevin Spejsi (61) vraća se pred filmske kamere posle četiri godine pauze. Dvostruki oskarovac koji se našao u nemilosti i javnog mnjenja i filmske industrije nakon brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje zaigraće u italijanskom ostvarenju "Čovek koji je nacrtao Boga" (L'uomo che disegnò Dio) u režiji Franka Nera.

– Veoma sam srećan što je Kevin Spejsi pristao da učestvuje u mom filmu. Smatram da je sjajan glumac i jedva čekam da počnemo snimanje – izjavio je reditelj i glavni glumac Franko Nero za Ej-Bi-Si njuz.
U filmu će igrati i Nerova supruga Vanesa Redgrejv.

Kevin Spejsi za sada nije dao nikakav komentar.

Film „Čovek koji je nacrtao Boga“ prati slepog umetnika Emanuelea (Franko Nero) koji ima sposobnost da precizno naslika portrete ljudi samo slušanjem njihovih glasova. No, kada ga prime u jedan šou za talente i kako mu slava bude rasla, postaće nepravedno optužen za seksualno zlostavljanje.

„Ovo je priča o potrebi za ponovnim otkrivanjem čudesne snage dostojanstva u svetu u kojem medijska galama rešava problem čovekove nesavršenosti jednostavim ukljanjanjem samog problema“, ovako opisuje zaplet filma Lorenco de Luka, jedan od scenarista.

Prema navodima britanskog Dejli mejla, Spejsi bi trebalo da igra detektiva koji vodi slučaj protiv Emanuelea, greškom optuženog za pedofiliju.

Franko Nero i Vanesa Redgrejv; Foto: EPA-EFE/Janos Vajda

Smatran za jednog od najdarovitijih glumaca svoje generacije, Kevin Spejsi je bio na vrhuncu karijere zahvaljujući ulozi beskrupuloznog i manipulativnog predsednika Frenka Andervuda u hit seriji „Kuća od karata“, kada su krenule optužbe protiv njega za seksualno napastvovanje i druge vrste neprimerenog ponašanja.

Iako nijedan postupak protiv Spejsija još nije završio na sudu i glumac nije proglašen krivim ni za jedno krivično delo, filmska industrija ga se skoro potpuno bila odrekla.

Odlučeno je da se ne pojavljuje u poslednjoj sezoni „Kuće od karata“ a reditelj Ridli Skot je čak, pod pritiskom javnosti, morao potpuno da ga izbaci iz filma „Cena života“ (All the Money in the World), neposredno pred premijeru novembra 2017, kada se već šuškalo da Spejsija čeka nova nominacija za Oskara. Uloga Džej Pola Getija dodeljena je Kristoferu Plameru koji je ponovo snimio sve scene (i bio nominovan za Oskara).

Poslednji film u kojem se Spejsi pojavio na velikom platnu, „Klub mladih milijardera“ (Billionaire Boys Club), sniman je krajem 2016. a premijeru je imao avgusta 2018. i nije prošao dobro na bioskopskim blagajnama.

Pre ovog sunovrata Spejsi je snimio i film o Goru Vidalu za „Netfliks“, ali je striming platforma odbila da ga emituje i rešila da prekine svaku saradnju sa glumcem.

Protiv Kevina Spejsija prvi je, oktobra 2017, progovorio glumac Entoni Rap. Tvrdio je da ga je Kevin silovao kada je imao 14 godina. Nakon toga Spejsi je izdao saopštenje u kojem je rekao da se ne seća incidenta, ali je iskoristio priliku da se deklariše kao homoseksualac.

Rapova izjava je, međutim, podstakla još nekoliko desetina drugih mladića da izađu u javnost.

Više od 20 ih je tvrdilo da ih je Spejsi seksualno uznemiravao dok je radio u londonskom pozorištu Old Vik, između 1995. i 2013, jedno vreme i kao umetnički direktor.

Još petnaestak njih sa one strane okeana iznelo je slične tvrdnje; među njima filmski radnik Toni Montana, glumac Roberto Kavasos, Hari, sin Ričarda Drajfusa, kao i osam zaposlenih na setu „Kuće od karata“.

Za sada nijedan slučaj nije stigao pred sudiju. Jedan je odbačen jer je žrtva odustala, drugi zbog zastarelosti, treći jer je žrtva u međuvremenu preminula…
U tužbi koju je protiv njega, zajedno sa Entonijem Rapom, podigao anonimni muškarac iz Njujorka, tvrdivši da ga je Spejsi zlostavljao osamdesetih godina prošlog veka kada je žrtvi bilo 14 godina, sudija je odbio da pokrene postupak pošto je tužilac insistirao na anonimnosti.

 

Sud javnosti je, sa druge strane, skoro potpuno stao uz oštećene i Spejsi se postao nepoželjan u Holivudu.

Franko Nero će svoj film snimati u Italiji, zemlji u kojoj je Spejsi imao prvi i do sada jedini javni nastup od kada se na njega sručila lavina optužbi. On je avgusta 2019. u Nacionalnom muzeju u Rimu odrecitovao pesmu „Bokser“ (Il Pugile) Gabrijelea Tintija.

 

Povremeno je održavao kontakt sa publikom u nizu video-snimaka gde se pojavljivao u liku Frenka Andervuda, ali to je bilo sve, do aprila 2020. kada je prvi put između redova progovorio o svojoj situaciji.

Gostujući u podkastu Bits & Pretzels aprila 2020. izjavio je da saoseća sa svima koji su izgubili posao tokom pandemije.
– Mislim da nikoga neću iznenaditi kada kažem da se moj život nagavačke promenio u jesen 2017. Za samo nekoliko sati ostao sam bez posla, većine prijatelja i saradnika i bez statusa u svojoj industriji – izjavio je.

Potom je dodao:
– Ne volim da često pričam ljudima kako mogu da se poistovetim sa njihovom situacijom jer to potcenjuje iskustvo koje je samo njihovo, jedinstveno i veoma lično, ali u ovom slučaju mislim da mogu da razumem šta znači kada se vaš svet odjednom zaustavi. Iako smo se našli u sličnoj situaciji, doduše usled veoma različitih razloga i okolnosti, i dalje verujem da je većina emotivnih lomova međusobno slična.

I zato imam empatiju za sve one kojima je odjednom saopšteno da ne moraju da se vraćaju na posao, da su izgubili radno mesto i koji su se zatekli u situaciji nad kojom nemaju apsolutno nikakvu kontrolu – istakao je Spejsi.

Tajni boravak u Beogradu

Tokom perioda pritajenog bivstvovanja, glumac je bio u privatnoj trodnevnoj poseti Beogradu, oktobra 2019. Paparaci su primetili da je bio na večeri sa Novakom Đokovićem, da je obilazio grad pešice, a čak je uspeo i da se na pola sata ušunja na generalnu probu predstave „San letnje noći – Projekat Šekspir“ Kokana Mladenovića u Narodnom pozorištu. Svi sa kojima je bio u kontaktu rekli su da se ponašao odmereno, pristojno i nenametljivo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar