Rad Jelice Radovanović i Dejana Anđelkovića Foto: Jelica Radovanović i Dejan Anđelković/KCB Promo

Drugi deo izložbe “Soba sa pogledom” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće otvoren 28. decembra, a predstaviće radove Radoša Antonijevića i Nenada Maleševića, Bojana Bema, Dejane Vučićević, Gabriela Glida, Vesne Golubović, Marije Dragojlović, Ivane Ivković, Ljiljane Jarić, Nemanje Lađića, Goranke Matić, Ivane Popov, Jelice Radovanović i Dejana Anđelković, Milice Ružičić i Ivana Šuletića, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

„‘Soba sa pogledom’ je izložba koja se priređuje povodom uspešnih i kreativnih 60 godina delovanja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda u kulturi grada, zemlje i okruženja, i predstavlja svojevrsni omaž tradicionalnoj izložbi ‘Beograd inspiracija umetnika’, ali je od nje udaljena revidiranom koncepcijom zasnovanoj na strategiji percipiranja grada, ovog puta, sa prozora doma ili ateljea umetnika”, navode organizatori izložbe.

Foto: Goranka Matić/KCB Promo

Na izložbi će biti predstavljeni radovi više autora koji žive i stvaraju u Beogradu, a predsavlja izbor fotografija i video radova „koji se mogu shvatiti kao zbirka komentara na savremeni Beograd, vizuelne zabeleške o njegovom privatnom i javnom biću“.

Foto: Lijljana Šebek/KCB Promo

„Iako sam naziv izložbe implicira jedno intimno opažanje i povišeni pogled posmatrača iz svog privatnog kutka na javni prostor, on se može shvatiti i metaforički kao jedan širi okvir koji ostavlja prostor za individualnu percepciju pogleda na grad, ali i sobe kao prostorne odrednice, koja u prenesenom značenju može imati jedan mnogo širi i dublji kontekst. Četrnaest različitih pogleda, odnosno isečaka iz vizuelnih dnevnika, ukazuju na disparatne umetničke prakse i subjektivne percepcije jednog pogleda, jedne teme i jednog grada. Ponekad postapokaliptični, na momente melanholični, utišani i intimni, ili pak gotovo apstraktni i opusteli prizori, sa pogledom punim iščekivanja često uprtim u nebo nad Beogradom, ovi radovi izneli su na površinu nekoliko lica ovog grada i jednu varijantu njegove savremene, vizuelne hronike”, navodi se u najavi izložbe.

Rad Radoša Antonijevića i Nenada Maleševića Foto: R. Antonijević i N. Malešević/KCB Promo

U Galeriji „Artget“ u toku je izložba „Drama u fotografiji? – fotografska slika na Fakultetu dramskih umetnosti i 50 godina Katedre kamere“, koja donosi radove studenata na predmetu fotografska slika, a ujedno se i obeležava 50 godina od osnivanja katedre kamere na FDU.

U galeriji Podroom izloženi su radovi autora Borisa Burića, pod nazivom „Déjà vu“.

Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 12 do 18 sati, sve izložbe otvorene su do 21. januara, a ulaz je slobodan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar