Rad Borisa Burića Foto: KCB/Promo

Izložbe grupa autora pod nazivima "Drama u fotografiji?" i "Soba s pogledom", kao i "Déjà vu" Borisa Burića otvorene su danas od 12 sati u galerijama Kulturnog centra Beograda, a publika će moći da ih vidi do 21. januara.

Na izložbi „Drama u fotografiji?“, sa podnaslovom „fotografska slika na Fakultetu dramskih umetnosti i 50 godina Katedre kamere“, u Galeriji Artget predstavljeni su radovi studenata FDU Vladislava Andrejevića, Alekse Bartola, Milice Drakulić, Boška Đorđevića, Koste Đurakovića, Ane Melentijević, Miroslava Mišića, Milana Radojčića, Đorđa Stojiljkovića, Mladena Teofilovića, Đurđine Tomić i Luke Trajković, a gostujući izlagači su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti Una Laurenčić i Jelena Žigić.

kcb izlozbe artget 4. Luka Trajkovic
Rad Luke Trajkovića Foto: KCB/Promo

Fotografija kao glavni predmet na Katedri kamere na FDU uvedena je kasnije u odnosu na predmet kamere ili filmske slike i upravo je način vraćanja fotografskom mediju sa pozicije filmskog, koji se po mnogim aspektima može smatrati naprednijim ili bar više mimetičkim, „oslobodio“ samu fotografiju na isti način na koji je ona svojom pojavom „oslobodila“ slikarstvo.

kcb izlozbe artget 2. Aleksa Bartol
Rad Alekse Bartola Foto: KCB/Promo

Tehnološko povezivanje ova dva medija unutar iste kamere i današnja demokratizacija postupaka beleženja statične i pokretne slike mobilnim telefonom, kao i popularizacija, umnožavanje slika i komunikacija slikovnim sadržajem putem interneta i društvenih mreža, potvrdili su aktuelnost edukativnog prosedea na FDU, koji nastavlja da istražuje, usvaja i razvija nove, izvedene vizuelne medije, navodi se, između ostalog, u saopštenju organizatora izložbe.

„Soba s pogledom“ iz dva dela

Izložba “Soba s pogledom” grupe autora u Likovnoj galeriji KCB biće podeljena u dva termina, pa će polovina radova biti izložena od danas, a druga polovina od 21. decembra. Posetioci će moći da vide dela Radoša Antonijevića i Nenada Maleševića, Bojana Bema, Dejane Vučićević, Gabriela Glida, Vesne Golubović, Marije Dragojlović, Ivane Ivković, Ljiljane Jarić, Nemanje Lađića, Goranke Matić, Ivane Popov, Jelice Radovanović i Dejana Anđelkovića, Milice Ružičić i Ivana Šuletića.

“Soba sa pogledom” je izložba koja se priređuje povodom uspešnih i kreativnih 60 godina delovanja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda u kulturi grada, zemlje i okruženja, i predstavlja svojevrsni omaž tradicionalnoj izložbi “Beograd inspiracija umetnika”, ali je od nje udaljena revidiranom koncepcijom zasnovanoj na strategiji percipiranja grada, ovog puta, sa prozora doma ili ateljea umetnika, navode u KCB.

kcb izlozbe likovna galerija soba s pogledom, gabrijel glid
Rad Gabriela Glida Foto: KCB/Promo

Na izložbi su predstavljena dela više autora koji žive i stvaraju u glavnom gradu Srbije, a mogu se videti njihove fotografije i video radovi “koji se mogu shvatiti kao zbirka komentara na savremeni Beograd, vizuelne zabeleške o njegovom privatnom i javnom biću”.

“Četrnaest različitih pogleda, odnosno isečaka iz vizuelnih dnevnika, ukazuju na disparatne umetničke prakse i subjektivne percepcije jednog pogleda, jedne teme i jednog grada. Ponekad postapokaliptični, na momente melanholični, utišani i intimni, ili pak gotovo apstraktni i opusteli prizori, sa pogledom punim iščekivanja često uprtim u nebo nad Beogradom, ovi radovi izneli su na površinu nekoliko lica ovog grada i jednu varijantu njegove savremene, vizuelne hronike“, saopštili su organizatori.

„Normalan život“ i pokušaji otpora Borisa Burića

Intermedijalni umetnik Boris Burić predstaviće se izložbom “Déjà vu” u galeriji Podroom. Njegovi radovi konceptualno su orijentisani, polja intesovanja su mu film, fotografija, kolaž i performans, i često su zasnovani na ideji društvene i umetničke kritike koje izražava u galerijama i umetničkim akcijama van njih.

„‘Normalan život’ je ‘na holdu’, motori kapitalizma su blago usporeni, a vizije budućnosti ne idu dalje od proleća sledeće ili one tamo godine kada se, možda, vraćamo svetu bez maski. Kraj druge decenije novog milenijuma biće deo budućih prisećanja na vreme kada je sve počelo ili kada se sve završilo, u svakom slučaju kada je na trenutak sve stalo da se napravi start za još jedan istorijski ‘loop’. Reflektujući situaciju u kojem se svet kakav poznajemo menja ili nas sam intezitet događaja vraća u stanja nečega što je na drugi način već viđeno i lično doživljeno, umetnik Boris Burić aktuelnu izložbu, odnosno, kako bi u njegovom slučaju preciznije bilo, formu filmskog iskustva izraženog drugim sredstvima idejno razvija kroz niz metafora o pojedinačnim ili kolektivnim sudarima sa realnošću, o iluzijama u pokušajima otpora ili prilagođavanja bilo društvenom ili umetničkom sistemu“, navodi se u propratnoj beleški i dodaje da postavka povezuje „različite asocijacije na kraj jedne epohe i ideologije“ i ukazuje na „ispražnjenost simbola pobune i potrebe da se iskorači iz dominantnih i nametnutih okvira u umetnosti“.

Zvaničnog otvaranja nema zbog epidemijske slike, a galerije će biti otvorene svakog dana osim nedelje i praznika od 12 do 17 sati. Ulaz je slobodan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar