Rad Luke Trajkovića Foto: KCB/Promo

Katedra kamere na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) ove godine obeležava 50 godina od osnivanja i tim povodom u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd otvorena je izložba studentskih radova “Ima li drame u fotografiji?”.

„To zanimljivo pitanje uvek se otvaralo kad sam se predstavljao kao predavač fotografije na Katedri kamere. Dok su na bratskom Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) do fotografije dolazili preko slikarstva i likovnih tehnika, na FDU kao da su iz tada aktuelne filmske trake isekli jedan frejm, zabeležen u jednoj pedesetinki sekunde, jednu fazu pokretne filmske slike i vratili je njenom prapočetku, jer je fotografija šestdesetak godina stariji medij od filma. Po svom ustrojstvu, kada je prestala biti tehničko čudo, kada je prevaziđena početna fascinacija objektivnog beleženja stvarnosti i kada je utihnula rasprava o tome da li je fotografija jedina autentična reprodukcija realnosti ili pak, baš suprotno – da li je njena predstava lažna i izmanipulisana, ona je zakoračila u polje umetnosti, u njoj su se počeli pojavljivati elementi i vrednosti koji su krasili druge medije etablirane kao umetnost, pre svega slikarstva“, zapisao je između ostalog redovni profesor FDU Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget u 2020.

kcb izlozbe artget 3. Milica Drakulic
Rad Milice Drakulić Foto: KCB/Promo

Izlagači su studenti FDU Vladislav Andrejević, Aleksa Bartol, Milica Drakulić, Boško Đorđević, Kosta Đuraković, Ana Melentijević, Miroslav Mišić, Milan Radojčić, Đorđe Stojiljković, Mladen Teofilović, Đurđina Tomić i Luka Trajković.

Gostujući izlagači su studentkinje FPU Una Laurenčić i Jelena Žigić.

Za proteklih pet decenija postojanja Katedre kamere, diplomiralo je više od 250 studenata iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Oni predstavljaju najznačajnije stvaraoce filmske slike u svojim sredinama i dobitnici su niza nagrada i priznanja na festivalima u zemlji i inostranstvu. Osim kinematografije, oni su nezaobilazni stvaraoci i na televiziji, na području fotografije i raznim drugim multimedijskim procesima.

kcb izlozbe artget 2. Aleksa Bartol
Rad Alekse Bartola Foto: KCB/Promo

Danas na ovoj katedri postoje tri glavna predmeta – Filmska slika, Televizijska slika i Fotografska slika.

„Fotografija ili Fotografska slika je kao glavni predmet uvedena kasnije upravo je način vraćanja fotografskom mediju sa pozicije filmskog, koji se po mnogim aspektima može smatrati naprednijim ili bar više mimetičkim, oslobodio samu fotografiju na isti način na koji je ona svojom pojavom oslobodila slikarstvo“, reči su Kostića.

kcb izlozbe artget 5. Mladen Teofilovic
Rad Mladena Teofilovića Foto: KCB/Promo

Ovaj predmet koji se predaje na svim godinama osnovnih i master studija predavali su profesori od Branimira Debeljkovića, Milana Miletina, Miladina Čolakovića do današnjih predavača Branka Sujića i Aleksandra Kostića.

Izložba „Ima li drame u fotografiji?“ biće otvorena do 21. januara 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar