Foto: Promo/KCB

U Kulturnom centru Beograda danas u podne otvorene su tri novembarske izložbe.

Izložba „Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2: Foto-knjiga“ može se pogledati u galeriji „Artget“.

„Na izložbi su predstavljeni radovi studenata iz Srbije kao i iz zemalja regiona, Evrope i Azije. Pored 49 radova u dosadašnjoj kategoriji Artist Book / Knjiga umetnika (DK Studentski grad), ove godine su u novouvedenoj kategoriji Photo Book / Foto-knjiga (Galerija Artget) izložena 23 rada. Radovi su odabrani glasanjem stručnih umetničkih žirija. Usled nemogućnosti slanja, radovi pojedinih autora biće predstavljeni u digitalnoj formi. Izuzetna raznovrsnost radova, u pogledu ideje i umetničkog izraza, svedoči o sve većem interesovanju mladih umetnika za ovaj medij i o nastojanju da se prevaziđe stroga definicija knjige kao konačnog objekta“, ističe se u najavi.

Foto: Promo

Specijalni gost je Departman za fotografiju i nove medije Akademije umetnosti i dizajna iz Bratislave. Sastavni deo bijenala čini program radionica i predavanja koji uključuju i goste – umetnike i predavače iz inostranstva uglavnom onlajn.

U Likovnoj galeriji od danas publika može videti izložbu radova Marka Crnobrnje „Sve smo pogrešno razumeli…“

„Crnobrnja je tokom prethodnih 15 godina delima prvenstveno označio bitne događaje i periode u svom životu (…) Kroz svoj dosadašnji opus, Marko Crnobrnja se profilisao kao umetnik-pedagog, autor koji u središte svog skulptorskog promišljanja smešta figuru deteta i kroz svedene postavke stvara narativne kompozicije didaktičkog karaktera. Intenzivno prožimanje uloge roditelja i umetnika, evoluiralo je i dostiglo kulminaciju najnovijom serijom skulpturalnih scena u kojoj se glavni lik može posmatrati i kao umetnikov alter ego koji ponovo proživljava svoj prvi susret sa određenim umetničkim delima“, navodi se u najavi izložbe.

Jedan od radova Marka Crnobrnje Foto: Promo/KCB

Posetioci će moći da pogledaju 12 scena.
„Dvanaest scena obrazuju konstelaciju u prostoru koja se može okarakterisati i kao kratak uvod u istoriju umetnosti, pregled najpoznatijih, ili najprepoznatljivijih, primera u koje je inkorporirana zatečena figura dečaka u nedoumici, koji se po prvi put susreće sa njima. Svedenim sredstvima, kroz gestikulaciju i mimiku, umetnik stvara međusobne odnose unutar svake od scena i prikazuje trenutak zaustavljen u vremenu, pomalo ravnodušan, ali ispunjen anticipacijom, neizvesnošću narednog trenutka“, piše u najavi.

Rad Marka Crnobrnje Foto: Promo/KCB

U Galeriji Podroom otvorena je izložba „Obmane / Delusions“ Branka Miliskovića, u okviru koje će umetnik danas od 18 do 20 sati realizovati i performans „Živa instalacija“.

Ulaz je slobodan, a izložbe su otvorene do 3. decembra 2020.

Iz KCB-a podsećaju i da je u Filmskoj galeriji u toku izložba „Artedu radionice 2020“, u okviru koje su izloženi radovi grupe odabranih mladih umetnika koji su od jula do oktobra učestvovali u ovoj radionici. Kroz crteže, fotografije, slike, printove i kratke filmove, polaznici na originalne načine predstavljaju teme za koje oni i njihova generacija smatraju da su bitne, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar