Branko Milisković Foto: Promo/Milica Drinić

Izložba „Obmane“ Branka Miliskovića otvorena je u Galeriji Podrum u Kulturnom centru Beograda na Trgu republike, a ovaj umetnik performansa izvešće danas od 18 do 20 sati i živu instalaciju u tom prostoru.

U okviru izložbe „Obmane/Delusions“ biće predstavljeni novi radovi Branka Miliskovića: izrežirane, filmične pokretne slike, koje referišu na prošlost, sadašnjost i neizvesnu budućnost. Ovo je do sada možda najintimnije delo autora, čija je umetnička praksa povezana sa političkim komentarima i visoko estetizovanim karakterima, navode organizatori i dodaju da „Obmane“ potiču iz Miliskovićevih „sirovih osećanja i hladnog intelektualnog propitivanja, one su rezultat propitivanja priča koje pričamo o sebi, o svojim opsesijama i željama, koje su na granici između realnosti i fantazije“.

Branko Milisković Foto:Privatna arhiva
Umetnost Branka Miliskovića je teatralna, koncipirana kroz pažljivo konstruisane scenske karaktere, vođena uglavnom amalgamom teksta, igrom reči i slike, a njegovi performansi su visoko estetizovani i često na granici teatra, opere i performansa.

„‘Obmane’ izgledaju kao lucidna projekcija iluzija, fantazirane stvarnosti, opsesija, sve to što se formira kao sanjarenje, maštanjarenje ili blistava, iskrena meditacija na kratkotrajne užitke i trajne bolove postojanja. Postavka/izložba tako deluje kao filmična situacija poput sna, performativnog sna, performativne izložbe ili pak psihotičnog stanja koje karakteriše preterana žudnja, strastvena psihoza ili erotomanija. Erotomanija, između ostalog, predstavlja tip patološkog tugovanja, poremećaj vezivanja, nestabilnosti u identitetu i pokazatelj je slabog testa realnosti. U ovom slučaju, ljubomora, tugovanje, čežnja za drugim, nekim ko je odsutan, ima bitnu ulogu u projekciji brige i opsesije. Taj drugi, ‘stranac’, osmišljen je kao mehanizam putem koga se prikrivaju depresija, lucidnost i usamljenost“, navodi se u opisu izložbe.

Branko Milisković rođen je 1982. godine u Beogradu, studirao je skulpturu na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića. Postdiplomske studije nastavio je na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu i diplomirao na odseku za 3D, a potom od 2010. do 2012. završio i master studije na odseku za proširene medije Visoke škole za likovne umetnosti u Hamburgu u klasi profesorke Žan Faust.

Milisković od 2005. godine radi u polju živog performansa, modernog teatra i opere, kabarea, radija, fotografije i filma. Živi u Beogradu, a performanse, predavanja i izložbe, pored Srbije imao je i u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Izraelu, Rusiji, Holandiji, Švajcarskoj, Finskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Miliskovićev performans „Appointed“ je 2019. godine postao deo kolekcije „Oktobarski salon“ i prvi je efemerni rad koji je otkupilo Ministarstvo kulture.

Kustoskinja izložbe je Katarina Kostandinović, a saradnice na projektu su Lana Pavkov i Milica Drinić.

Klasičnog otvaranja izložbe neće biti, s obzirom na mere protiv širenja koronavirusa, a posetioci će postavku moći da vide do 3. decembra svakog dana osim nedelje od 12 do 20 sati. Posetioci su obavezni da nose maske tokom boravka u galerijskim prostorima i održavaju razmak od dva metra, a dezificensi će biti obezbeđeni, navode u KCB.

U galerijama KCB otvorene su danas još dve izložbe. Posetioci Artgeta mogu da pogledaju „Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2: Foto-knjiga“, a u Likovnoj galeriji postavljene su skulpture Marka Crnobrnje „Sve smo pogrešno razumeli…“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar