Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jesenja izložba pod nazivom „Upleteni” sa radovima 36 umetnika i pratećim programima biće otvorena 12. novembra u 19 sati u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” i moći će da se pogleda do 6. decembra, najavljeno je iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Jesenja izložba je najstarija ULUS-ova manifestacija, traje od 1928. godine i najstarija je izložba u regionu, podsećaju u ovom udruženju, dodajući da njenim organizovanjem pokazuju i vitalnost jer „suočene sa pandemijom, mnoge institucije su otkazale svoje izložbene aktivnosti, dok ULUS ukazuje na značaj održavanja izložbenog života i drugih umetničkih aktivnosti“.

„ULUS (kao kanal), Paviljon umetnosti ‘Cvijeta Zuzorić’ (kao lokacija) i Jesenja izložba (kao situacija), svaka kao institucija za sebe tradicionalno uspostavljaju vrednosti. Ovogodišnjoj krizi ULUS se prilagodio organizovanjem niza onlajn diskusija, čime se priključio digitalnom obrtu. Ipak, svoju okretnost i otpornost ULUS pokazuje odbranom i očuvanjem sopstvene infrastrukture (kao kanala, kao lokacije i kao situacije) uprkos činjenici da usled nedostatka finansijske podrške to podrazumeva samo-eksploataciju. Ove tri institucije trebalo bi da budu lideri po brojnosti, po istoriji i po reputaciji. Međutim, da bi se pri toj poziciji ostalo neophodno je sprovesti čin prevrednovanja. Za razliku od mnogih institucija koje ako već ne odustaju od fizičkog prostora zbog trans-humanog obrta, onda svakako pregovaraju svoju ulogu naspram digitalizacije, ULUS se trudi da izbegne svaki vid automatizacije i pronalazi načine da ljudski faktor zadrži autonomnu poziciju u okviru institucije umetnosti“, piše istoričarka umetnosti Maja Ćirić, kustoskinja izložbe „Upleteni“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar