Foto:Promo/Kvaka

Izložba "Kad će David da se vrati?" Aleksandra Rakezića biće otvorena 22. novembra u 19 časova u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22.

Umetnik Aleksandar Rakezić na izložbi u prostoru u Ruzveltova 9 donosi publici segment serije slika, koje su nastale tokom doktorsko – umetničkog istraživanja na Fakultetu likovnih umetnosti.

Na izložbi „Kad će David da se vrati?“ predstavlja radove koji prikazuju motiv srca, a svaki komad, kako objašnjava, tretira „kao klasicističko delo štafelajnog slikarstva čime se preispituju granice slikarstva kao medija“.

Medijske slike su svuda oko nas i stalno se umnožavaju. Time samo doprinose daljem nagomilavanju naše ograničene emotivne i arhivske memorije. Slike kojima smo bombardovani gotovo refleksno osuđujemo kao umetničke ili neumetničke, dobre ili loše, politične ili apolitične na osnovu viška vrednosti koje u sebi nose. U zbilji se dešava da se najlakše odbacuju i stigmatizuju medijske slike koje su puke poruke društvu kapitalizma. Baš te medijske slike inspirisale su Aleksandra Rakezića za seriju radova čiji deo donosi postavka „Kad će David da se vrati?“

Nazivom ali i vizuelnim sadržajem izložba „Kad će David da se vrati?“ metaforično pita iz pozicije osobe koji živi u svetu slika, možda više mračnih i surovih nego pukih i bezazlenih, kada će se vratiti slike ideala, koje će poput starozavetnog heroja Davida, pobediti nadmoćnijeg distopičnog protivnika Golijata…

Foto:Promo/Kvaka

Aleksandar Rakezić (1995) je osnovne i master studije slikarstva završio na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Milete Prodanovića. Kao stipendista Vlade Francuske provodi semestar na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu, studio Guillaume Paris, 2019-2020. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Pored samostalnih izložbi „Ja znam za jednu tugu sa mirisom ananasa“ i „Anastazia“, učestvovao je na grupnim postavkama „Privatna vrednost 2“, „Sanjarenje“ i „Out of Box“. Autor je projekata u kulturi poput „Voyage, Voyage“ i „Umetnost u Vosjci“, a radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj.

Izložba u Kvaki 22 će trajati osam dana, do 30. novembra.

Bonus video: Ervin Vurm u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar