Cacak bioskop Sutjeska Miroslav Damljanovic
Miroslav Damljanović na otvaranju bioskopa Sutjeska u Čačku projekcijom filma Južni vetar 2 - Ubrzanje Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Projekcijom filma "Južni vetar 2 - Ubrzanje", večeras je, nakon dvadeset godina, počeo sa radom bioskop "Sutjeska" u Čačku, ali sa skoro pet puta manjim kapacitetom. Za razliku od pređašnjeg, sala se nalazi u podrumu novog stambeno-poslovnog kompleksa.

Direktor ove ustanove, Miroslav Damljanović je podsetio da je otvaranje bioskopa bilo planirano još prošle godine, ali je tu nameru sprečila epidemija koronavirusa.

„Raspolažemo sa 78 sedećih i dva mesta za invalide, jer i oni moraju biti deo zajednice. Bioskop je opremljen sa najsavremenijom video i tonskom opremom“, rekao je on.

Na pitanje da li je kapacitet dovoljan za Čačak koji ima oko 100.000 stanovnika, Damljanović kaže da nije. Ipak, izrazio je uverenje da će u gradu pored Morave biti otvoren i veći, i bolji bioskop. Odgovarajući na pitanje Nove.rs koliko je novca za ovu investiciju opredelio grad, a koliko Ministarstvo kulture, direktor je odgovorio da ne raspolaže tim podacima.

Prema rečima reditelja ovog ostvarenja Miloša Avramovića, on se najintimnije oseća u manjim sredinama, što je, opet, kako kaže, relativna stvar.

Cacak bioskop Sutjeska Milos Avramovic
Miloš Avramović na otvaranju bioskopa Sutjeska u Čačku projekcijom filma Južni vetar 2 – Ubrzanje Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„U Beogradu je to masovnije i nemamo mogućnost da sa publikom ostvarimo bliži kontak i direktno podelimo iskustva“, naveo je on.

Na pitanje novinara da li ovaj film, po oceni malobrojnih gledalaca promoviše omladini podzemlje, Avramović je odgovorio da „to nema veze sa životom“.

„Samo bi psihopata snimio film radi promocije kriminala i zaista nema materijala za takvu vrstu prozivki. Jednostavno ljudi vole neke probleme da svaljuju na druge stvari. Mladi i šta će biti sa njima zavisi isključivo od porodičnog vaspitanja i ako im se u kući nametnu prave vrednosti oni će ih i usvojiti“, naglasio je Avramović, dodajući da prilikom rada na filmu nije bilo nikakvih kalkulacija, te da samo omladina i nije ciljna grupa.

„Kultura podrazumeva, ne samo dramsku već i druge vrste umetnosti. Mi iz naše branše se trudimo da srpska kultura bude vidljiva svuda. Ovaj film će biti distribuiran u Evropi, Americi i Kanadi, tako da postoji širok domet“, ocenio je Avramović.

Glumica Jovana Stoiljković je naglasila da je atmosfera prilikom rada na filmu bila sjajna, podsetivši da se u poslednje vreme dosta snima.

Njoj je, kako je istakla, veoma drago što je deo cele glumačke ekipe.

„Miloš je okupio odlične i talentovane ljude i u drugom delu bilo mi je veliko zadovoljstvo da sarađujem sa njima“, kazala je ova mlada glumica koja u filmu igra Sofiju koja želi da sačuva svoju porodicu i želi da pomogne.

Glumac Miodrag Radonjić, koji igra Baću, desnu ruku Petra Maraša, smatra da svako novo mesto koje je u svrsi kulturnog sadržaja ima veoma veliku vrednost i predstavlja pobedu za našu zemlju.

Cacak bioskop Sutjeska Miodrag Radonjic
Miodrag Radonjić na otvaranju bioskopa Sutjeska u Čačku projekcijom filma Južni vetar 2 – Ubrzanje Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Drago mi je da će Čačak imati bioskop u svakodnevnoj službi i ovo je velika stvar za ovaj grad“, ocenio je on.

Radonjić kaže da je snimanje ovog dela filma bio veliki posao i poduhvat, ali i veliki napor. Smatra da je publika veoma lepo prihvatila film.

Na pitanje našeg portala, da li će biti snimljen i treći deo i gde se Srbija nalazi na kulturnoj mapi sveta, glumac je rekao da će prvo biti urađena serija, a film i jeste zamišljen kao trilogija, ali o tome će se pričati u nekom budućem vremenu.

Željko Perkunić, direktor filmske kuće „Fox Vision“ koja će rapolagati bioskopom „Sutjeska“ u narednom periodu, kaže da je sa „Čačak filmom“ napravljen dogovor da se priakzuju premijere i ujedno pozvao Čačane da budu redovni posetioci ove ustanove kulture.

Cacak bioskop Sutjeska Zeljko Perkunic
Željko Perkunić na otvaranju bioskopa Sutjeska u Čačku projekcijom filma Južni vetar 2 – Ubrzanje Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, stari bioskop „Sutjeska“ počeo je sa radom 1. februara 1948. u zgradi Poljoprivredne podružnice koja je u vreme nastanka 1941. bila za izložbe, predavanja i druge skupove. „Čačak film“ kao društveno preduzeće za prikazivanje filmova postojao je do 2008. godine. Kao privatna firma svoju delatnost nastavlja još par godina, a zatim biva srušen u proleće 2016. kad je počela gradnja poslovno-stambenog kompeksa. Kapacitet starog bioskopa bio je između 400 i 500 mesta.

BONUS VIDEO: Premijera filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ u Beogradu