Probe predstave "Kaspar" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Foto:Promo/JDP

Jugoslovensko dramsko pozorište u martu planira premijere predstava "Kaspar" Petera Handkea u režiji Miloša Lolića, Nušićeve "Pučine" u režiji Egona Savina i “Moj muž” Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić, najavljuju iz ovog teatra.

Premijera drame „Kaspar“ Petera Handkea pomerena je sa 26. februara na 10. mart.

Reč je o komadu austrijskog nobelovca koji je, u vreme kada je objavljen (1967), izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, a danas se smatra ne samo jednim od najznačajnijih nemačkih komada ikada, već i jednim od klasičnih komada 20. veka.

Jugoslovensko dramsko pozorište Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U predstavi igraju Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina i Miloš Samolov. Dramaturg je Periša Perišić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Maria Marković Milojev a kompozitor Nevena Glušica.

Dugo očekivani komad „Pučina“ Branislava Nušića, koji je premijeru trebalo da ima 21. novembra publika će moći da vidi 21. marta na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

– Došli smo do generalne probe i shvatili smo da nije pravi trenutak za izlazak predstave. Vredi sačekati dva, tri meseca, i onda izaći kako već pozorište i zahteva – rekao je o razlozima za odlaganje premijere tada za naš portal reditelj Egon Savin.

Iz predstave „Pučina“ Foto: Printscreen/YouTube/ RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

U glumačkoj podeli su Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić, Ljiljana Međeši, Marko Baćović, Maja Kolundžija Zoroe. Pored režije, Savin potpisuje scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović.

Tačan datum premijere predstave „Moj muž“ Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić nije preciziran, ali planiran je za kraj marta, saopštili su na svom sajtu iz JDP.

Ovo je prvo celovito književno pojavljivanje na srpskom jeziku poznate makedonske prozne spisateljice koje će biti izvedeno na Sceni Studio JDP. Igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maja Mirković a kompozitor Luka Mejdžor. Odmah po objavljivanju, zbirka kratkih priča „Moj muž“ izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar