Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Umetnost apsolutno treba razdvojiti od politike i ni na koji način stvari ne treba da generalizujemo stvari. Ako neko to razume, onda to razumemo mi u Srbiji, rekao je za Nova.rs Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i selektor jubilarnog 50. FEST-a, povodom sankcija koje se uvode Rusiji zbog napada na Ukrajinu u svim svim sferama života, pa tako i u umetnosti.

Na Međunarodnom filmskom festivalu koji se trenutno održava u Beogradu, drže se najavljenog programa pa će i projekcije ostvarenja ruskih autora biti realizovane.

– Drago mi je što kroz komunikaciju sa filmskim stvaraocima na FEST-u, a u intenzivnim smo kontaktima, vidim da kod svih preovladava racionalan odnos prema toj inače izuzetno osetljivoj temi. Dakle, umetnost je ta koja nas uči i menja na bolje i njoj nikada ne smemo da zatvorimo vrata – ističe Pantelić.

Razni događaji, nastavlja, mogu da izazovu histeriju u kojoj se dešavaju stvari nakon koji se njeni akteri srame.

Svetislav Ivan Petrović Foto:kinoteka.org.rs

– Mislim da svako ko je odgovoran i svako ko možda i nije prošao neki period, koji mi imamo u našim biografijama, mora da zna da generalizacija nije pametna i tome nas uči ne samo bliža nego i dalja prošlost. Svaki primer koji bih uzeo bio bi drastičan. Ali evo, ne mogu da ne pomenem jedan. Od kada sam direktor Jugoslovenske kinoteke, to je od 2016. godine, trudim se da naše najveće glumačko ime svih vremena Svetislava Ivana Petrovića vratim na pijedestal gde mu je mesto. I to ide teško u javnosti jer je od komunističke vlasti 1945. obrisan gumicom. A njegov greh je bio taj što je bio velika zvezda u vreme Trećeg rajha. Danas je sve sramota zbog toga – zaključio je Jugoslav Pantelić.

Bonus video: Otvaranje 50. FEST-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar