Dragan Jovićević Foto: Newsmax Adria

Žiri će u ponedeljak, oko podneva, saopštiti ime 69. laureata najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja, NIN-ove nagrade. Urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević kaže za N1 da su kontroverze koje prate svaku dodelu uvek interesantne.

„Mi tradicionalno vodimo kratke razgovore sa svim finalistima. Ja mislim da svako zaslužuje da bude pročitan. Dobitnik pokupi kajmak i najveću slavu, ali mislim da i ostali zaslužuju da se o njima priča, da se što duže zadrže u javnosti“, izjavio je Jovićević.

NIN-ovu nagradu prate kontroverze skoro svake godine, jer uvek bude nezadovoljnih pisaca.

„To bude interesantno. Mi ćemo u ponedeljak dodeliti 69. nagradu. Za samo godinu dana doći ćemo do jubileja – 70 dugih godina. Kada pogledamo unazad, pisci koji su dobijali nagrade bili su značajni u tom istorijskom trenutku. Nagrada vuče jedno breme, jako je teško to dostići, i njen istorijski, ali i kulturološki značaj“, kazao je Jovićević i dodao:

„Ona se tako ustalila i nešto je što javnost najjasnije percipira kao nešto što je značajno, i kao nešto što rađa, ali i sahranjuje pisce. Iz radoznalosti sam gledao – arhiva kaže: stalno su bile jake emocije oko NIN-ove nagrade, i to ne treba da čudi“, naglasio je Jovićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar