Zidove mnogih fasada krase njegovi murali koji skreću pažnju na brojne probleme u našem društvu, zbog čega ga često stavljaju u politički kontekst.

Andrej Josifovski je arhitekta, poznat pod pseudonimom Pijanista. On za „Probudi se“ na TV Nova S odgovara na pitanje da li ulična umetnost može da promeni sistem.

„Ovde su stvari odavno izmakle kontroli. Ovde više ne postoji uređen sistem niti želja da se on uredi, ne postoje zakoni, ništa ne funkcioniše i to smo mogli na milion primera da vidimo. To je veliki problem. Kada uradim neku društveno angažovanu stvar, onda mi kažu da se bavim politikom“, kaže Pijanista.

On smatra da njegovi radovi ne mogu da budu podložni politizaciji.

„Ja stvaram za slobodan narod i ja sam na našoj strani. U sredini. Uvek oni vezuju moj rad sa politikom i meni se to ne dopada. Ja se ne bavim politikom, već društvenim problemima. Svi moji radovi imaju ozbiljne poruke“, poručje Pijanista.

Na pitanje da li je uspeo da kroz rad na najvećem portretu Novaka Đokovića na šljaci prenese poruku ljudima kojima je bila upućena, Pijanista kaže:

„Možda nisam do kraja, ali tek u ovoj nedelji krećem da se bavim time i da šaljem gde je to upućeno, na mesta koja se bave uličnom umetnošću. Neposredno pred ovaj razgovor je jedan od najvećih street art portala je objavio taj moj rad. Zanimljivo je da su sportski mediji iz Španije, Italije i Francuske preneli to, pa je krenulo nekom drugom stranom, što je sjajno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare