Foto: Promo

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije objavio je da je akcija solidarnosti uspešno završena i da je ukupno 177 kulturnih radnika i radnica iz čitave Srbije dobilo jednokratnu novčanu pomoć.

Fond je bio privremeni zajednički projekat više organizacija, koji je pružao pomoć ugroženim radnicima i radnicama iz polja kulture, a koji nisu dobili drugi vid pomoći od države ili lokalnih samouprava.

„Fond je nastao kao samoorganizovana mera pomoći kolega kolegama i reakcija na odsustvo ozbiljnih, promišljenih, dugoročnih mera države koje bi bile rezultat razumevanja prirode rada u kulturi i njegovog društvenog značaja“, naveli su organizatori.

Fond je kroz kampanju prikupljanja sredstava od međunarodnih fondacija sakupio ukupno oko 4,82 miliona dinara.

Od te sume, Fond za otvoreno društvo je obezbedio tri miliona, Švajcarska agencije za razvoj i saradnju 1,7 miliona rsd, platforma FundAction 1.000 evra, a putem kraudfanding kampanje na platformi Donacije.rs prikupljeno je dodatnih 753.000 dinara.

Sredstva su dodeljena na osnovu otvorenog javnog poziva, koji je trajao od 16. jula do 6. avgusta 2020. godine, i na koji je pristiglo 1.668 prijava.

Osnovni kriterijumi za konačnu listu najugroženijih kolega bili su njihovo socijalno i stambeno stanje, a umetnici su grupisani u četiri kategorije po stepenu ugroženosti.

„Iako smo svesni da je ovo bila samo kap u moru sredstava potrebnih da se urušen, nezaštićen, neuredjen sistem kulture podrži… ponosni smo na svoju inicijativu i na njene rezultate. Zahvaljujemo se svim donatorima, a posebno svim gradjanima koji su solidarno donirali sredstva tokom kampanje i omogućili da se poveća broj onih kojima smo mogli da preusmerimo pomoć“, saopštili su organizatori.

Organizatori dodaju i da veliki broj prijava potvrdjuje koliko je „ruiniran sistem kulture u našoj zemlji i koliko su devastirajuće posledice višedecenijske nebrige i neupućenosti donosilaca odluka i kreatora kulturnih politika u Srbiji“.

Fond solidarnosti zajedno su osnovala udruženja Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Stanica Servis za savremeni ples, BAZAART i Međunarodno udruženje likovnih kritičara sekcija Srbija – AICA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare