Foto: Promo

Umetnicima i kulturnim radnicima najugroženijim zbog pandemijske krize biće dodeljena jednokratna novčana pomoć od 30.000 dinara bruto iz Fonda solidarnosti, koji je pokrenulo više udruženja i organizacija. Zainteresovani su pozvani da se jave od danas do 6. avgusta u ponoć.

Koosnivači nedavno predstavljenog Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije su Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) Stanica Servis za savremeni ples i Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija, a aktivisti ovih organizacija definisali su i pravilnik po kom će novac biti podeljen.

Za ovu pomoć za sada neće moći da konkurišu samostalni umetnici, kojima je već odobrena novčana pomoć od 90.000 dinara iz budžeta Vlade Srbije. Samostalni umetnici neće moći da konkurišu ni ako su registrovani kao privrednici, kao ni oni ako su im po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći lokalne samouprave, kao ni umetnici i kulturni radnici u stalnom radnom odnosu.

Cilj Fonda je, kako objašnjava Aleksandar Popović iz NKSS, da jednokratna pomoć bude obezbeđena pre svega za one umetnike koji nisu obuhvatani dosadašnjim odlukama Vlade Srbije ili lokalnih samouprava, pa nisu do sada dobijali pomoć sa bilo koje strane.

Ko može da konkuriše?

Pravo da se prijave na poziv imaju svi umetnici i kulturni radnici, bez obzira na to da li su članovi udruženja koosnivača Fonda ili drugih udruženja, ali je potrebno da, ako nisu, budu članovi i članice udruženja profesionalnih umetnika i drugih profesionalnih kulturnih radnika „za čiji kredibilitet garantuje neki od koosnivača Fonda solidarnosti“.

Za pomoć mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu učlanjeni ni u jedno udruženje, ali im je u tom slučaju potrebna potvrda da se bave umetnošću i kulturom, odnosno potvrda o saradnji koju „mogu izdati udruženja koosnivači Fonda solidarnosti, ustanove kulture, kao i udruženja za čiji kredibilitet garantuju koosnivači Fonda solidarnosti“.

Da se prijave su pozvani drugi radnici u kulturi (poput modela, statista, tehničara, pomoćnog osoblja i drugih oblasti), s tim što je i njima potrebna potvrda o saradnji kao i umetnicima koji nisu članovi udruženja.

Za Fond solidarnosti do sada je prikupljeno 38.000 evra, navode osnivači, zahvaljujući donacijama Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala rad na pripremi Fonda solidarnosti, navode osnivači.

Raspoloživi novac će, kako je rečeno portalu Nova.rs u NKSS, biti podeljen prema pravilniku kojim je utvrđen i način bodovanja sa četiri kategorije.
Prijavni formular se može naći na sajtu ove asocijacije, kao i pravilnik o bodovanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar