Jasmila Žbanić Foto:Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Rediteljka Jasmila Žbanić reagovala je za "Danas" na saopštenje RTS-a, koje se oglasilo povodom njene izjave da je razgovarajući o mogućnosti prikazivanja filma „Quo vadis Aida?“ na ovoj televiziji neformalno čula da se u ovoj kući za to imaju konsultovati s Aleksandrom Vučićem.

„Kako drugačije, osim političkom odlukom, RTS može objasniti svojim gledaocima zašto im ne prikazuje najbolji evropski film, najbolje rediteljice i najbolje evropske glumice Jasne Đuričić (za 2021 godinu), film nominiran za Oskara, film koji je prikazan na svim kontinentima i dobio ogroman broj međunarodnih nagrada??? Komunikaciju o prikazivanju “Quo vadis Aida?” na RTS-u imala sam sa ljudima bliskim srpskoj vladi i RTS-u, koji su željeli da se film prikaže na javnom servisu u Srbiji. To su izuzetno ozbiljni, odgovorni i dobronamjerni ljudi te smatram da je tačna informacija koju su mi dali“, kaže Jasmila Žbanić za „Danas“.

Ona dodaje da je četiri godine živela pod srpskom ratnom artiljerijom i snajperima u Sarajevu bez hrane, vode, struje, grejanja, lekova… „u stalnom strahu za svoj i život svojih najdražih“.

„JNA, vojska Republike Srpske i pripadnici specijalnih i paravojnih jedinica iz Srbije su nas sustavno ubijali i mučili. Živjeli smo pod obručem iz kojeg nismo mogli izaći. Imala sam 17 godina, izgubila rodbinu i prijatelje od granata i snajpera, dok je RTS izvještavao kako mi sami sebe granatiramo i izgladnjujemo. Ratna propaganda RTS-a nastavila se i poslije rata ne doprinoseći ni istini, ni pomirenju. Mene kao evropsku filmsku autoricu ova televizija profesionalno ni malo ne zanima, ali me zanima kao građanku BIH“, rekla je Žbanić.

RTS je ranije izdao saopštenje da o prikazivanju „Aide“ ne odlučuju ni Vučić, ni Jasmila Žbanić, čiju će trvrdnju, da se njihova medijska kuća o tome ima konsultovati s Predsednikom tretirati kao dezinformaciju, sve dok rediteljka ne kaže od koga je to čula na RTS-u.

Bonus video: Zoran Kesić o novinarima