Dimitrije Vojnov i Jasmila Žbanić Foto: Vesna Lalić, N1

Situacija sa filmom „Quo vadis, Aida“ postala je pomalo degutantna jer paternalistički pokušaji autorke da ga nametne kao deo programa RTS-a sada već oduzimaju one inicijalne argumente da je reč o značajnom filmu iz 2020. godine koji je privukao pažnju filmske javnosti a tiče se teme koja je važna u regionu i time se nametnuo kao činjenica u kulturnom pogledu – kaže Dimitrije Vojnov za "Danas" povodom sporenja rediteljke Jasmile Žbanić i Javnog servisa Srbije – da li Vučić određuje koji će se film emitovati na televiziji.

„Svaki njen novi nastup čini da prikazivanje tog filma na RTSu bude sve dalje jer teško mi je da zamislim ljude koji drže do sebe i pristaju na ovakav pritisak. Sam film je tu žrtvovan i od ostvarenja koje zapravo nije ni sporno ni naročito provokativno, pretvoren je u nekakvo merilo srpskog suočavanja sa zločinom u Srebrenici, dajući za pravo onima koji ga nisu ni gledali ali bi njegovo emitovanje smatrali izdajom“, smatra Dimitrije Vojnov za „Danas“.

Jasmila Žbanić, je prethodno kazala da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja ovog ostvarenja na RTS neformalno rečeno da bi o tome prvo morali da se konsultuju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RTS je uzvratio saopštenjem da o prikazivanju „Aide“ ne odlučuju ni Vučić, ni Jasmila Žbanić, čiju će trvrdnju, da se njihova medijska kuća o tome ima konsultovati s Predsednikom tretirati kao dezinformaciju, sve dok rediteljka ne kaže od koga je to čula na RTS-u.

Bonus video: Ko je stopirao „Aidu“ na RTS?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare