Zoran Tairović Foto:preuzeto sa ulus.rs; printscreen/European Film Festival Palic

Samostalna izložba Zorana Tairovića pod nazivom Tarot, Velika arkana, biće otvorena večeras u 20 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37. Izložba traje do 28. marta.

„Velika arkana nije samo jedan put, nego se radi o mnoštvu puteva, i to vrlo maglovitih i zamračenih … Ovde se prelamaju neuralgične tačke , dobra i zla. Tako se explicitno pojavljuje epoha koja svojom faktografijom postavlja pitanje krivice te suočavanje sa sopstvenom odgovornošću i odgovornošću drugih koji su se u XX veku stekli kao svedoci , koji su se protivili nacistima zbog strašnog zločina koje su počinili . Romi su svakako ostali nemi u saopštavanju svoga stave u najboljem smislu postal su pripadnici “unutrašnje emigracije”. Romsko pitanje je pitanje krivice koje niko nije postavio“, kaže autoir Zoran Tairović.

Tairović je diplomirao slikarstvo i grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na interdisciplinarnom studiju Univerziteta u Novom Sadu tehnike i menadžment u primenjenim umetnostima. Doktorirao je na temi „Simbolika likovne umetnosti Roma i evropski sistem kulturnih vrednosti“.

Bonus video – Luna park: Pouke i naravoučenija neobičnog Džonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar