Breda Kalef Narodno pozorište/Promo
Breda Kalef Foto: Narodno pozorište/Promo

Izložba „Breda Kalef – neuobičajena primadona“, autora Dragana Stevovića, biće otvorena danas, 16. marta u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

U postavci su fotografije, plakati, lični predmeti slavne umetnice koja je pripadala generaciji koja je ispisala zlatno doba u istoriji beogradske opere. Izložba će osvetliti i njenu značajnu karijeru na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i na gostovanjima u inostranstvu.

Breda Kalef (1930) potiče iz jedne od najstarijih jevrejskih porodica koja je iz Španije, preko Soluna, stigla u Beograd. Posle završene Srednje muzičke škole kod profesorke Silvije Kamenović, upisuje

Muzičku akademiju kod profesorke Ade Poljakove, a završava u klasi profesorke Zlate Đunđenac. Boravila je u Italiji na usavršavanju kod Marije Karbone.

U toku studija bila je član Hora RTS. Debitovala je kao Mercedes u operi „Karmen“ 1960, a dve godine kasnije postala je stalna članica Opere nacionalnog teatra u kome je nastupala sve do 1991. godine. U sezoni 1964-65. bila je solista opere u Tel Avivu u Izraelu.

Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha – Karmen („Karmen“), Dalila („Samson i Dalila“), Acučena („Trubadur“), Končakovna („Knez Igor“), Marina („Boris Godunov“), Olga („Evgenije Onjegin“), Lukrecija („Lukrecija“), Đokonda („Đokonda“), Šarlota („Verter“)…

Sa horom Braća Baruh imala je turneju u 29 gradova Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i nastup u Karnegi Holu u Njujorku. Za BBC je snimljeno njeno koncertno izvođenje Borisa Godunova, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Kako je sa Plasidom Domingom nastupala više od 40 puta, jedina je operska umetnica sa prostora bivše Jugoslavije koja se slikom i pričom pominje u njegovoj autobiografskoj knjizi.

Bonus video: Aja Jung – Festival igre 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar