Petar Lubarda, Vent brullant Foto:promo galerija arte

Dela najznačajnijih predstavnika posleratne likovne umetnosti na našim prostorima, od Lubarde do Ljube Popovića, biće izložena od večeras u galeriji Arte, i to na dve lokacije, na Andrićevom vencu i u Kralja Milana u okviru projekta "Kolekcionar kao kustos i selektor", saopšteno je iz ove galerije.

Pred posetiocima u galeriji Arte naći će se radovi iz privatne zbirke porodice Marjanović. Impresivna kolekcija ove porodice, koja će biti izložena, „krije“ slike, skulpture, grafike i crteže koji su nastali uglavnom u periodu između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Autori likovnih dela odavno su svrstani u najznačajnije predstavnike domaće posleratne umetnosti.

Među njima su Petar Lubarda, Aleksandar Tomašević, Lazar Vozarević, Ivan Tabaković, Ljuba Popović, Petar Omčikus, Radomir Reljić, Miodrag Dado Đurić, Radomir Damnjanović Damnjan, Bora Iljovski, Dušan Otašević…

Postavka na dve beogradske adrese predstavlja više od 70 radova, deo kolekcije Marjanovića, porodice koja je svoju zbirku počela da tvori još sedamdesetih godina prošlog veka.

Izložbu u Arteu prati i katalog sa velikim brojem ilustracija i tekstova, inače treće izdanje projekta „Kolekcionar kao kustos i selektor“.

Ivan Tabaković, Svetlo i senke Foto:promo galerija arte

Ovaj projekat započet je još 2009. godine sa ciljem da kroz izložbenu i izdavačku delatnost upozna širu javnost sa stanjem na savremenom umetničkom tržištu. 

Izložba će u Arteu na Andrićevom vencu 12 i u Kralja Milana 3 trajati do 22. novembra, dodaje se u saopštenju galerije.

Bonus video:

Na crnom tržištu ukradenih umetnina vrti se ogroman novac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar