Lui Henderson, All that is solid
Jedan od radova kokji će biti izloženi sa postavci "Sukobi" Foto: Lui Henderson/ljubaznošću umetnika i LUX-a

Izložba "Sukobi" otvara se danas u 15 sati u galeriji "Eugster Belgrade" i u prostoru kluba "Dragstor", kao deo programa Britiš kaunsila "Tu smo: Pokretne slike umetnika / Ekologije budućnosti". 

Ovaj projekat kroz razgovore, vizuelne radove, muziku i priče istražuje posledice sukoba i načine na koje razmirice utiču ne samo na umešane strane već i na svet kome te strane pripadaju.

Povlače se paralele između stvarnosti i fikcije, realnih događaja i spekulativnih elemenata iz medija, popularne kulture, filmova, knjiga, priča iz grada i naroda. Ovaj projekat posvećen je nekom budućem Beogradu, u raskoraku sa njegovm sopstvenom usađenom nostalgijom.

Projekat obuhvata izložbu iz dva dela – jednu u prostoru galerije „Eugster Belgrade“ i drugu u prostoru kluba „Dragstor“, zatim seriju onlajn dešavanja, uključujući razgovore s umetnicima i muzički program u saradnji s radio Aparatom i Svetlanom Đolović, kao i nezavisni podkast pod nazivom „Projekti i predskazanja“.

Izložba prikazuje video radove i filmove umetnika iz kolekcije Britiš kaunsila i Lux-a iz Londona, i to umetnika Lui Henderson, Uriel Orlov, Šarlot Prodžer, Ben Rivers, Elizabet Prajs i Bedvira Vilijamsa, kao i skultpure i audio/video instalacije umetnika Saše Tkačenka, Šejle Kamerić i Emira Šehanovića.

Ben Rivers, Urth 2016
Jedan od radova sa postavke „Sukobi“ Foto: Ben Rivers/ljubaznošću umetnika i LUX-a

Prateći događaji uključuju prikazivanje filma „Veštičji kotao“ umetnika i reditelja Branislava Jankića, seriju priča i audiovodiča, intervjue s nekim od umetnika, kao i muzički program koji uređuje Miloš Zec.

Publika će već 9. aprila moći da prati u emisiji „Sceniranje“ na radio Aparatu, a 10, 17 i 24. aprila na istom radiju biće emitovani razgovori s umetnicima i muzički program, čiji su deo DJ Stivi Visper, kolektiv „Sutra“, Kir…

Izložba, čija je autorka, ujedno i kustoskinja projekta Natalija Paunić, trajaće do 24. aprila u „Dragstoru“, odnosno 1. maja u galeriji „Eugster Belgrade“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar