Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U znak sećanja na nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića u Galeriji Kombank dvorane u četvrtak, 16. decembra sa početkom u 16.30 sati biće otvorena izložba "Moja žitna polja", saopšteno je iz ove institucije.

Postavka, koja će trajati do 13. januara naredne godine, posvećena je poslednjem periodu života i rada poznatog umetnika. Tačnije, opusu koji je stvarao od 2016. do smrti ove godine.

U okviru postavke biće prikazan i film Vladimira Valesinskog „Miloš Šobajić ‪2016-2021“, a posetioci će moći da pogledaju i izložbu fotografija iz porodične arhive čuvenog slikara.

Podsetimo, proletos, tačnije 5. marta izložbom slika Miloša Šobajića zvanično je i otvorena nova galerija u Beogradu. U pitanju je Galerija Kombank dvorane, a samo mesec i po dana nakon otvaranja postavke 24. aprila Miloš Šobajić je preminuo u 76. godini od posledica koronavirusa.

Od smrti, slike velikog umetnika deo su stalne postavke ovog izložbenog prostora u centru grada.

I samo tridesetak dana pre smrti Miloš Šobajić, nakon što je u Galeriji Kombank dvorane otvorena velika izložba slika, skulptura i video radova pod nazivom „20 godina rada – progoni“, jedan od poslednjih intervjua dao je za Nova.rs. U velikoj ispovesti za naš sajt, umetnik je izgovorio i ove reči:

– Ne bih menjao svoj život, čak ni one grozne trenutke, a bilo ih je. Ja sam i to najlošije u životu prihvatio, jer je i to loše od mene pravilo dobro. Mnogi su skloni da kažu bolje bi bilo da sam uradio ovo ili ono, što ne uradih ovako, da sam imao ovu pamet onda… Mislim da je to sve dobrodošlo i da je ceo naš život dobrodošao takav kakav je. Prepisan nam je i mi ga nosimo kao krst na leđima…

Bonus video:

Pikaso, umetnik-genije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar