Marija Boljević, Na putu ka novoj subjektivnosti, izložba, Mala galerija ULUPUDS-a
Foto: Mala galerija Ulupuds/Promo

Izložba "Na putu ka boljoj stvarnosti" umetnice Marije Boljević biće otvorena sutra, 9. novembra u 18 časova u Maloj galeriji ULUS-a, saopšteno je iz ove institucije.

Ovo je druga samostalna izložba mlade umetnice u Maloj galeriji ULUPUDS-a koja će trajati do 19. novembra.

„Marija Boljević se sa lakoćom prihvata bilo kog motiva, slika predele, mrtvu prirodu, cveće… Zalazi u polje iluzija i snova, odaje poštovanje uzorima moderne, pre svih priklanja se estetitici Pola Sezana. Ostavlja tok tananih, gotovo zagonetnih zapisa slikarskom četkicom… Gogenovski šarmantno ona slika iz sećanja kako bi ono podsvesno istisnulo suvišne detalje koji narušavaju iskonski karakter subjekta. U svakoj slici priziva određenu atmosferu i ambijent koje je posedovalo određeno intimno sećanje i ukršta ih sa promenljivim utiscima determinisanim vremenom i prostorom u kojima se nalazi za vreme slikarskog procesa“, zabeležila je istoričarka umetnosti Ana-Marija Simonović.

Marija Boljević, Na putu ka novoj subjektivnosti, izložba, Mala galerija ULUPUDS-a
Foto: Mala galerija Ulupuds/Promo

Slikarstvo Marije Boljević je, kako ocenjuje Simonovićeva, po meri čoveka. Na svojim slikama predočava veliko zanatsko majstorstvo, ali i dileme svoje osobene umetničke ličnosti.

„Nenametljivo ali istrajno gradi jedan vrlo ličan, intimni likovni svet za koji će se vreme pobrinuti da ostane unutar života, svetlosti i njene sopstvene duhovnosti. Svoje slikarsko biće znalački i ženski intuitivno oblikuje do maksimuma sopstvenog savršenstva“, zaključak je Ane-Marije Simonović.

Marija Boljević, Na putu ka novoj subjektivnosti, izložba, Mala galerija ULUPUDS-a
Foto: Mala galerija Ulupuds/Promo

Umetnica Marija Boljević rođena je 1994. godine u Beogradu, gde je na Fakultetu primenjenih umetnosti završila osnovne i master studije iz oblasti primenjenog slikarstva. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama iz oblasti umetnosti i dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama i realizovala je jednu samostalnu postavku „Impresije“ 2018. godine u „Cvijeti Zuzorić“ i član je ULUS-a.

Bonus video:

Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar