Zašto je Cvijeta i dalje u mraku: Paviljon čeka renoviranje

Kultura 14. jul. 202119:41
Podeli:
Prolećna izložba u Paviljonu Cvijeta Zuzorić Foto: ULUS/Promo

Ako radovi na Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" ne počnu najkasnije na jesen, to znači da onda neće ni biti renoviranja ovog prostora, kaže Vojislav Klačar, predsednik Upravnog odbora Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, podignut 1928. godine, poslednji put je renoviran pre više od četiri i po decenije, a i tada, po ocenama upućenih, to nije urađeno kako treba. U potkrovlju paviljona je 8. marta ove godine izbio i požar i izgoreo je deo prostorija, a slike iz tog prostora, među kojima je i portret Cvijete Zuzorić koji je uradio Marko Murat, zbog tragova dima i gareži prenete su u Narodni muzej na restauraciju. Izveštaj koji su dobili u ULUS-u pokazao je, kaže Klačar, da su požar izazvale dotrajale instalacije. U međuvremenu je u maju i junu organizovana tradicionalna Prolećna izložba. „Izložba je organizovana u mraku ili polumraku, u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre negove rekonstrukcije“, saopšteno je tada iz ULUS-a.

Nakon požara, predstavnici ULUS-a sastali su se sa predstavnicima grada i Ministarstva i započeti su razgovori o rekonstrukciji, a Klačar očekuje da oni budu nastavljeni.

– Imali smo neke razgovore u međuvremenu i očekujem da oni budu finiširani. Najbolji scenario bio bi da Paviljon bude renoviran. Projekat je urađen i on podrazumeva da radovi na renoviranju „Cvijete“ počnu najkasnije na jesen. Ako do tada ne počnu, onda neće biti ni renoviranja – ocenjuje Klačar, dodajući da će već ove nedelje ULUS inicirati nove razgovore sa predstavnicima grada i Ministarstva, da bi videli „dokle su oni stigli sa svojim razmišljanjima o tome šta bi trebalo da bude urađeno u Paviljonu“.

U paviljonu na Kalemegdanu je nakon tradicionalne Prolećne izložbe otvoreno Trijenale crteža i male plastike, koje je sada u toku. Električne instalacije su donekle obnovljene, pa trenutno struje ima samo za male potrošače. Klačar kaže da izložbe mogu da se održavaju, ali je prostor daleko od idealnog.

– Nekako mi se čini da se ti prostori i dalje rasklanjaju, ali se sa druge strane još vidi i oseti da je tu nekada bio požar i mislim da bi najbolje bilo da se to temeljno reši. To nije najidealniji prostor, pre svega zato što je tu bio požar. Struje ima, ali za male potrošače. Ako su ovo uslovi koji su nam dati, mi ćemo se snaći, ali bi bilo dobro da uslovi budu bolji – kaže Klačar.

Potkrovlje Paviljona gorelo je u požaru u martu ove godine Foto: Nova.rs

Zgrada Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ u vlasništvu je republičke Direkcije za imovinu, a prostor je svojevremeno predat gradu na upravljanje i sada, reklo bi se, nije do kraja najjasnije ni ko je nadležan. U svakom slučaju, u ULUS-u insistiraju na tome glavnu reč vodi Ministarstvo.

– U nekom trenutku su nadležnosti prenete na grad, ali je sada to sve „na pola puta“, status je nerešen, pa je i to šta je sa Paviljonom i kome on pripada nešto o čemu se, između ostalog, sada pregovara i to pravno pitanje bi trebalo da bude rešeno – kaže Klačar.

Umetnici u okviru ULUS-a najavljivali su i potencijalne akcije kojima bi se skrenula pažnja na stanje u kom se „Cvijeta“ nalazi.

– Očekujemo, u svakom slučaju, nastavak razgovora, da se na pravi način pristupi procesu rekonstrukcije, očekujemo da dobijemo prostore koje bismo koristili kao zamenske tokom radova i čvrste garancije da će nakon rekonstrukcije Udruženje likovnih umetnika da se vrati u prostor Paviljona. Udruženje svakako neće napustiti zgradu bez potpisanog ugovora za korišćenje – kaže Klačar i ističe da je “za održavanje jednog zdanja kao što je Paviljon, sa najreprezentativnijim izložbama u zemlji, potrebna kontinuirana podrška i održavanje”.

Projekat

Projekat rekonstrukcije Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ Ministarstvo kulture poverilo je gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Zadatak da urade projekat dobile su arhitekta Aleksandra Šević i istoričarka umetnosti Ksenija Ćirić, koje su učestvovale i u rekonstrukciji Narodnog muzeja. Projekat se, prema našim saznanjima, ne finansira iz republičkog budžeta, nego iz namenskog kredita dobijenog od Centralne banke za razvoj Evrope i taj novac ne može da bude preusmeren, nego mora da bude iskorišten za rekonstrukciju „Cvijete“.

U Ministarstvu ćute

Predstavnici gradskih vlasti nisu se oglašavali na ovu temu od početaka razgovora sa predstavnicima ULUS-a (osim što je grad pokrovitelj dečje manifestacije „Beograd živi“ na platou ispred Paviljona), a pitanja koje je Nova.rs uputila Ministarstvu kulture o tome kakve korake će preduzeti da Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ bude obnovljen i pod čijom nadležnošću će ovaj prostor biti ubuduće do objavljivanja ovog teksta nije nam odgovoreno.

Komentari

Vaš komentar