Rad Marije Aničić Topalović uvršćen na izložbu Foto: Promo/ULUPUDS

Izložba "Mali format ULUPUDS-a 2020.", u organizaciji Odbora Slikarsko - grafičke sekcije, biće otvorena sutra u galeriji "Singidunum". Zbog loše epidemiološke situacije, otvaranju će prisustvovati samo organizator i nagrađeni autor, dok će izložbu publika moći da pogleda i glasa za radove do subote, u periodu od 10 do 17 časova, saopštio je ULUPUDS.

Na postavci su predstavljena 42 autora, sa isto toliko radova, u različitim tehnikama. Svi izlagači su članovi sekcija jednog od najstarijih reprezentativnih umetničih udruženja u Srbiji, ULUPUDS-a.

Izložbu će otvoriti predsednica slikarsko – grafičke sekcije Milica Vuković i istoričarka umetnosti Jelena Balević.

Takođe, biće dodeljena i Diploma autoru čiji je rad osvojio najveći ukupan broj glasova od strane publike, tokom prošlogodišnje izložbe – „Mali format 2019.“, precizira se u saopštenju ULUPUDS-a.

Uprkos složenoj situaciji tokom cele godine, izložba je do sada predstavljena publici u osam gradova širom Srbije, među kojima su Despotovac, Jagodina, Velika Plana, Paraćin, Kruševac…

Izložena su, između ostalih, dela Ane Petrović, Aleksandra Lukića, Tatjane Trajković, Marije Aničić Topalović.

Rad Ane Petrović „Over the Line“ Foto: Promo/ULUPUDS

„Iako neospornog kvaliteta, mali format umetničkog dela je, čini se, ipak ostao u zapećku istorije umetnosti, zbog čovekove večite opsednutosti veličinom“, zabeleženo je u katalogu izložbe „Mali format ULUPUDS-a 2020.“, uz ocenu da radovi malog formata „uvlače posmatrača u svoje gravitaciono polje, podstičući na kreativno promišljanje sadržaja i rekreiranje prvobitnih umetničkih ideja i poruka“.

Rad Aleksandra Lukića uvršćen na postavku Foto: Promo/ULUPUDS

Rezultat toga jeste, kako navodi Jelena Balević istoričarka umetnosti, bliskost i osobena intimnost, koja sadrži istinu. I to onu od koje je savremeni društveno – politički poredak napravio otklon, pretvorivši je u brižljivo smišljene i kontrolisane simulacije, zaključila je Balevićeva.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar