Foto: Galerija Štab

Izložba simboličnog naslova “Lov” Gale Čaki otvorena je sinoć u Galeriji Štab.  Posetioci imaju prilike da vide 15 velikih platana, fantastičnih životinja koje su plod mašte umetnice jedinstvenog umetničkog izraza i snage, kakva je Čaki, saopštio je organizator. Izložba traje do 6. novembra.

Posetilac nije pasivni posmatrač, već uz pomoć svetlosnih efekata, on i sam postaje deo Lova (ili Lovina umetnosti), a da toga nije ni svestan, kaže se u saopštenju.

Gala Čaki Foto: Galerija Štab

“Svako slikarstvo zahteva svoje vreme i svako vreme zahteva svoje slikarstvo i slikare koji o njemu promišljaju. Budući da je čovek, slikaru na kraju ni ne prostaje drugo no da bude tu, te svojim delovanjem oblikuje svoje vreme, koje nije čak ni sadašnjost, već jedna budućnost u nastojanju koja, poput sartrovskog čoveka-projekta, ispunjava svoju egzistenciju. Slika nije značajna sama po sebi, već je važna zbog iskušenja u koje postavlja čoveka da nadvlada svoje sablosti kako bi se približio svojoj ogoljenoj stvarnosti,” izjavila je Gala Čaki otvarajući svoju najnoviju izložbu, nakon 4 godine u Beogradu.

Stvarnost u kojoj živimo postaje metafora, na kojoj je Gala sagradila jedan sasvim nov, nepoznat, neviđeni svet – svet imaginacije. Unos ovozemaljskog u kosmičko je prisutno u celom likovnom delu, kao vid potvrde činjenice da je čovek svuda, ali da ga nigde nema. Promena stvarnost kako one u kojoj postojimo, tako i stvarnosti samog likovnog dela, jeste ono što zaokuplja Galinu pažnju.

Foto: Galerija Štab

“U ovim delima ispitujem iskušenja u koja se postavlja čovek kako bi nadvladao svoje sablosti i time se približio svojoj ogoljenoj stvarnosti. Umetnik mora sići u tamne regije podsvesti da tamo otkrije čovekovo „ja“, koji se bitno razlikuje od spoljašnjeg, stilizovanog društvenog „ja“. Za većinu ljudi život je prejak. Čovek postaje melanholičan i zbog toga – ili podivlja ili posrće. Samo ga najsnažniji podnose bez krivotvorenja, sa celokupnim mirisom, samo najjači znaju u životu nadiruću opijenost trezveno i čisto živeti”, dodala je Čaki.

Bonus video: Luna park: Hotel Beograd – Neverovatna saga o 50 umetnika u 64 sobe