Dejan Kolarov Foto: Jelena Janković

Voleo bih da publika dok gleda "Alisu" zaboravi u tom trenutku šta je čeka iza zidina pozorišta. Da zaborave na svoju rutinu života i informacije koje nas opterećuju i podsete se da je lepota mašte koju smo imali kao deca i dalje tu sa nama. Da budu oslobođeni od svakodnevice, navike. Imamo pravo da budemo i ludi ponekad, kaže za Nova.rs Dejan Kolarov, prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, povodom premijere baleta "Alisa" za koji je uradio koreografiju.

Prvo izvođenje je zakazano za 25. oktobar na sceni nacionalnog teatra, a komad je nastao je u okviru projekta Mladi koreografi.

Dejan Kolarov rođen je 1981. u Zrenjaninu. Završio je Nacionalnu baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu a od 1997. je član ansambla Narodnog pozorišta. U matičnom teatru je ostvario veliki broj glavnih i solističkih uloga kako u klasičnom tako i u neoklasičnom i savremenom repertoaru. Nastupao je i u Madlenianumu, gostovao je u Bitef Dance komapniji, dve sezone je bio član nemačkog Augsburg baleta, gost baleta riječkog HNK… U karijeri mu je posebno značajna saradnja sa svetskom baletskom zvezdom Sergejem Polunjinom. Član je Upravnog odbora nacionalnog teatra.

U čemu vas je sve inspirisalo ovo čuveno delo Luisa Kerola? Šta je to što ćete iz tog raskošnog i poučnog štiva istaći?

– Svako ko može u današnje vreme da pobegne u maštu je srećan čovek! Kerol je toliko vešto i maštovito napisao „Alisu u zemlji čuda“ da mi je to bilo inspirativno za ovaj balet. Iako u delu ima mnogo toga u pozadini provučeno što i nije baš dečje. On je uspeo da napravi jednu neverovatnu duboku zečju rupu, u kojoj se dešavaju čudne stvari, uslovno rečeno, nenormalne. Meni je samo to bilo kao neki motiv po kome bih radio predstavu. Likovi su iz knjige, ali suština je drugačija. Svi smo maštali i razmaštavali celu predstavu i došli do ove verzije kakva će biti predstavljena na sceni.

Foto: Jelena Janković

Po čemu će vaša koreografija biti drugačija?

– Svim saradnicima i učesnicima sam davao maksimalno prostora da se kreativno izraze i da koriste svoju maštu. Da li se predstava razlikuje i da li je drugačija, to će svakako publika oceniti. Svi smo se trudili da damo svoj maksimum. Predstava je pravljena da bude zabavna, duhovita, u promeni dinamike i atmosfere, a da iza stoji jedna teža priča sa kojom dosta nas možda može da se poistoveti.

Kakva je atmosfera na probama?

– Bilo je uspona i padova, što je normalno u procesu stvaranja nekog dela, preispitivanja da li je to to. Ali generalno, bilo je jako zanimljivo i bilo je dosta zabavnih trenutaka. Svi učesnici su bili verni poverenom zadatku i imali su jaku želju za radom. Jedna mala zabavna porodica kreativaca.

Foto: Jelena Janković

Već ste se oprobali kao koreograf, ali čini se da je ovo ono pravo na šta ste čekali da pokažete znanje koje ste stekli kroz godine rada. Da li je to ono čime biste se bavili u budućnosti kada jednog završite baletsku karijeru?

– Da li bih se bavio ovim u budućnosti još ne znam. Jeste mi zanimljivo i volim to, ali nekako nikad se ne zna šta još život može da pruži.

Dejan Kolarov Foto: Jelena Janković

Dugo ste već u ovoj profesiji, šta je ono najlepše što vam je pružila?

– Da se razvijam i rastem kao umetnik. Da sarađujem sa divnim umetnicima i ličnostima, nè samo iz pozorišta, nego i van njega. Da budem svoj.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom, što na sceni, što van nje?

– Na ovo pitanje mi je baš teško da dam odgovor. Stalno se nešto novo dešava i stalno ima izazova. A kad savladate neke od njih to je odmah uspeh, na neki način. Ali, definitivno na ono našta sam ponosan jeste moja porodica koja je uz mene, kao i ja uz njih.

Balet „Alisa“ u Narodnom pozorištu

Specifičnost baleta „Alisa“ u koreografiji Dejana Kolarova jeste i ta što će se na sceni naći i baletski igrači i glumci. U podeli su Milica Jević (Alisa), Slobodan Beštić (Mačak), Aleksandra Kolarov (Kraljica), Olga Olćan (Kuvar), Miloš Kecman i Sanja Ninkovic (Blizanci) i Nikola Bjanko (Gusenica) Repetitor je Marija Bajčetić.
Glasove u predstavi pozajmili su glumci iz sektora Drame – Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Đorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović.
U timu su i Ana Krstajić (muzika), Mina Ćirić (dramaturg), Jasna Saramandić (scenografija), Srđan Perić (kostimograf), Jasna Saramandić (scenografija), Jelena Janković (fotograf) i Milan Kolarić (svelto).

Bonus video: Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare