Goranka Matić, zatvaranje, izložba fotografija
Goranka Matić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd priređuje u Banjaluci od 10. marta retrospektivnu izložbu fotografkinje Goranke Matić "Iskustvo u gužvi".

Izložba je ujedno prva u nizu zajedničkih projekata koja ova dva muzeja realizuju nakon potpisanog Sporazuma o saradnji 2021. godine, a koji predviđa da se već postojeća saradnja ove dve institucije intenzivira u narednom periodu, saopštili su iz MSURS

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Paket aranžman
Šarlo akrobata na koncertu u SKC-u 1980. godine Foto: Goranka Matić

Izložba „Iskustvo u gužvi“ kroz podelu na pet žanrovskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Izlozba Goranka Matic
Goranka Matić, iz serije portreta, Marina Abramović,1988. Foto: Goranka Matić

Retrospektivnu postavku u Banja Luci čini nekoliko stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) u kojima se istuču autorske fotografije rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene, koje su nastale 80-ih godina uglavnom u Studentskom kulturnom centru (rok fotografija, način života aktera rok i umjetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma).

Pored toga, njen fotografski opus sadrži i portrete umjetnika, pisaca, reditelja, glumaca, i političara, kao i kultne fotografije beogradskih protesta i burne devedesete. Gorankine fotografije objavljivane su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, Delo).

Foto: Goranka Matić

Izložba „Iskustvo u gužvi“ premijerno je predstavljena u martu 2021. godine u MSUB, potom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a nakon Banja Luke putuje u Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Autorsko vođenje kroz postavku izložbe biće priređeno u petak 11. marta u 19 časova.

Bonus video: Otvorena izložba „Neviđeni Lubarda“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar