Zoran Hamović, Gojko Božović i Vladislav Bajac, Foto: N1

"Državi koja organizuje mlataranje bakljama navijačkih hordi po krovovima zgrada i to plaća kao umetnički spektakl, u državi koja zastrašivanje svojih građana doživljava kao pozorje, ministarstvo kuture je suvišno", očenjuju čelnici Udruženja profesionalnih izdavača Srbije u još jednom otvorenom pismu upućenom u kabinet ministra Vladana Vukosavljevića.

Udruženje profesionalnih izdavača je, nakon što im je pomoćnica ministra kulture Ivana Dedić na njihovo otvoreno pismo sa predlozima kako da se prevaziđe kriza u ovom sektoru odgovorila otvorenim pismom u medijima, uputilo još jedan takav dopis Ministarstvu kulture i informisanja. „Pretpostavljamo da je njeno otvoreno pismo preporuka da se Ministarstvu obraćamo isključivo preko medija, što i činimo”, navode u pismu čelnici UPIS-a, dodajući da su zahvalni pomoćnici ministra što se obratila čitaocima i podsećajući da na pismo ministru nisu dobili odgovor.

“Državi koja organizuje mlataranje bakljama navijačkih hordi po krovovima zgrada i to plaća kao umetnički spektakl, u državi koja zastrašivanje svojih građana doživljava kao pozorje, ministarstvo kuture je suvišno. Zato je ovo obraćanje čitaocima više zaštitničko nego što je kritičko spram zarobljenih i poniženih ljudi u ministarstvu kulture, koji ne mogu da rade i da hoće svoj posao”, navodi se u pismu.

Izdavači okupljeni u UPIS-u – na čelu sa predsednikom ovog udruženja Zoranom Hamovićem (Klio) i članovima UO Gojkom Božovićem (Arhipelag), Vladislavom Bajcem (Geopoetika), Borom Babić (Akademska knjiga) i Petrom Živadinovićem (Paidea) – ocenjuju da “Ministarstvo kulture, nažalost, nije blagovremeno preduzelo potrebne mere i do sada, osim nagoveštaja Vlade Srbije, nema nijedne sprovedene konkretne mere“ i dodaju da su zato u ranijim dopisima ukazali na primere okolnih država koje su „efikasno reagovale i zaštitile umetnike, zaposlene u kulturi i kreativnim industrijama od nenadoknadive štete“, jer su „svi uvođenjem vanrednog stanja odjednom ostali ne samo bez posla, nego bez mogućnosti da rade”.

Iz UPIS-a ističu da se u njihovom pismu „jasno može pročitati“ da oni, „bez obzira na užasno preteće stanje ne traže socijalnu pomoć, niti posebne uslove, već stvaranje strategije za prevazilaženje, a ne produbljivanje krize“.

„Najveći broj naših saradnika su samostalni umetnici i honorarni ili samozaposleni stručnjaci kao što su prevodioci, lektori, korektori, dizajneri i drugi. Pismo koje smo uputili, kao što je ministar mogao da pročita, odnosilo se i na njihov zanamareni status i na njihovo pravo da učestvuju u raspodeli društvene solidarnosti“, podsećaju čelnici UPIS-a.

Izdavači iz ovog udruženja navode i da ih je „veoma obradovala posvećenost i blagonaklonost Ministarstva kulture, da je reč o ustanovi koja je otvorena za sastanke i razgovore koji mogu da doprinesu ublažavanju posledica pandemije“.

Foto:N1

„Sasvim smo saglasni da naš predlog da se formiraju posebni konkursi za otkupe publikacija namenjenih školskim bibliotekama, kao i bibliotekama drugih obrazovnih i zdravstvenih ustanova, prema oceni Dedićeve, zavređuje posebnu pažnju. Uvereni smo da nije reč o kurtoaznoj formulaciji koja doprinosi komunikaciji s neistomišljenikom, pa očekujemo poziv na sastanak s predstavnicima tih ministarstava da se hitno razmotre postojeće mogućnosti za realizaciju takvih konkursa“, navodi se u pismu.

Komentarišući ocenu pomoćnice ministra da je njihov predlog da se udvostruči suma predviđena za otkup knjiga za bibioteke nerealan „a još manje solidaran sa ostalim sektorima kulturnih delatnosti“, u UPIS-u navode da su izdavači u svom dopisu jasno pokazali da „da je to mera koja bi, upravo u ime solidarnosti i istinskih kulturnih potreba, bila od ogromne pomoći javnim bibliotekama i čitaocima u različitim mestima u Srbiji, kao i velikom broju kulturnih radnika koji su onemogućeni da rade i ostvaruju prihode, jer je zbog postojećih okolnosti nestalo tržište knjiga u Srbiji„.

Iz ovog udruženja navode i da u Ministarstvu, na njihovu realnu štetu, „niko nije primetio da su biblioteke, razne NVO, fakulteti, platforme i sajtovi, pojedinci ‘humanitarno’ masovno ‘otključali’ i delili sadržaje knjiga besplatno“.

Pandemija piraterije samo je u ovom trenutku eksplozivno otvorila dugo postojeći problem – nesankcionisano gaženje autorskih i reprografskih prava. Izdavači su žrtve višegodišnje sistematske pljačke, neovlašćenog kopiranja i skeniranja sadržaja. U zemlji gde se plagiraju doktorati kupuju diplomski i master radovi, nikakav greh ne može biti piraterija i neovlašena distribucija sadržaja, pa, shodno tome, ne može se ni očekivati bilo kakva zaštita, niti nadoknada“, navodi se u pismu.

Navode iz Ministarstva da će uložiti trud da što pre okonča započete konkursne aktivnosti u UPIS-u su ocenili „optimističnim“, kao i uverenje u Ministarstvu da će „to doneti izvesnu stabilizaciju prilika“.

„I samo Ministarstvo žrtva je agresije. Ali ne bi nikog iznenadila vest ukoliko već sutra naprasno nestanu sredstva, već opredeljena za realizaciju projekata koje sufinansira Ministarstvo kulture i ‘zbog tereta vremena u kome živimo’ budu potrošena na važnije potrebe“, navodi se u pismu.

U UPIS-u navode da je sve delatnike u kulturi, a ponajviše one izvan javnih ustanova, uznemirila i „kao hladan tuš stigla vest da je iz budžeta Ministrstva uzeto više od 20 odsto, a zatim da je rebalansom budžeta sektor kulture ostao bez ijednog dinara namenjenog podršci stvaraocima u kulturi“.

„To je podela odgovornosti, strpljenja i sredstava na koju mi ne možemo da pristanemo, posebno kad znamo da se ulažu ogromna sredstva poreskih obveznika u medije koji i dalje neometano prikazuju rijaliti programe, reklamiraju nadrilekarstvo, potiskuju i ponižavaju profesionalno novinarstvo, neguju govor mržnje i proizvode sadržaje uperene protiv građana“, ističe se u pismu UPIS-a.

Izdavači se ne slažu sa konstatacijom pomoćnice da Ministarstvo „nema čarobni štapić“.
– Mi veoma dobro znamo da takav štapić postoji. I to sa dva kraja – na jednom je zakon, a na drugom kraju volja. Nama su oba kraja podjednako važna i poželjna”, zaključuje se u pismu UPIS-a poslatom u Ministarstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar