Foto: makasana photo / Alamy / Alamy / Profimedia

"Stojimo na raspolaganju i vama i svim drugim udruženjima izdavača za svaku vrstu sastanka, razgovora i konsultacija na kojima bi bili detaljnije razmotreni predlozi, mere i sugestije koji mogu da doprinesu ublažavanju posledica pandemije Кovid-19 u oblasti izdavaštva”, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu iz Ministarstva kulture upućenom Udruženju profesionalnih izdavača Srbije.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije uputilo je juče otvoreno pismo ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, na koje im je danas iz kabineta u Vlajkovićevoj ulici odgovoreno otvorenim pismom sa potpisom Ivane Dedić, pomoćnice ministra u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.

U pismu se navodi da u Ministarstvu „potpuno razumeju situaciju u kojoj se našlo izdavaštvo u Srbiji usled proglašenja vanrednog stanja“ i podseća da je „pandemija zaustavila većinu ekonomskih aktivnosti na planeti, ostavljajući veliki deo svetske privrede bez planiranih prihoda“.

„Nažalost, principom prelivenih sudova koji je u ekonomiji neminovan, ne samo izdavaštvo već i druge grane kulturnih industrija: distributeri i prikazivači filmova, pozorišta, muzički ansambli i drugi umetnici i radnici u kulturi uskraćene su za veći ili manji deo prihoda koji je planiran na početku godine. U cilju pomoći privredi, Vlada Srbije donela je niz mera usmerenih na olakšavanje situacije svim privrednim subjektima, pa i izdavačima, što ste i sami pravilno zapazili“, navodi se u pismu.

U Ministarstvu kažu da su „od samog početka vanrednog stanja“ zauzeli stav da samostalni umetnici, kao i drugi građani u različitim oblastima, koji zbog pandemije nisu mogli da rade, „treba da budu obuhvaćeni merama državne pomoći“. U pismu se navodi i da „u prvom paketu mera koje je donela Republika Srbija nisu bili uključeni samostalni umetnici, što ne znači da će tako ostati i u budućnosti“.

„Dobili smo od Vlade uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kada u narednoj fazi budu razmatrane sektorske mere podrške. U vezi s tim, nema mesta sumnji da će se Ministarstvo kulture maksimalno potruditi da samostalni umetnici u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao čitav svet ne budu zaobiđeni po pitanju pomoći“, navodi se u dopisu izdavačima.

Poslali otvoreno pismo ministru: Zoran Hamović, Gojko Božović i Vladislav Bajac, Foto: N1

Odgovarajući na četiri konkretna predloga UPIS-a, u Ministarstvu navode da im stoje na raspolaganju za sastanke da bi oni dalje bili razmotreni, ali da je pritom „važno imati u vidu da je rebalansom budžeta došlo do umanjenja sredstava namenjenih Ministarstvu kulture i informisanja za 2020. godinu“.

„Teret nepovoljnih privrednih okolnosti podneće i budžet namenjen našem ministarstvu. To je nešto na šta nevoljno pristajemo, ali svesni vremena u kojem se nalazimo. U datim okvirima uložili smo veliki napor da se promene što manje osete upravo u delu potrošnje sredstava namenjenih realizaciji konkursa Ministarstva. Zahtev da se sredstva za realizaciju jednog od konkursa udvostruče, jednostavno, niti je realan, a još manje solidaran sa ostalim sektorima kulturnih delatnosti“, ističe se u pismu.

U dopisu se ponavlja i da je „Konkurs za otkup publikacija za biblioteke važan instrument kulturne politike Ministarstva“, ali da „nije adekvatan kao način sprovođenja vanredne pomoći izdavačima, zbog svojih posebnih uslova i ograničenja“.

Međutim, za predlog da se formiraju posebni konkursi za otkupe knjiga za školske biblioteke i druge obrazovne ustanove, navodi se da „zavređuju posebnu pažnju“.

„Bićemo spremni da pružimo svu pomoć kolegama u ministarstvu koje ima zakonske ingerencije u oblasti obrazovanja, jer takva vrsta poslova iziskuje niz promena vezanih za proširenje budžeta i organizaciju rada”, piše u pismu i dodaje da isto važi i za predlog vezan za ustanove pod ingerencijama Ministarstva zdravlja.

„Nemamo čarobni štapić kojim bismo rešili probleme izdavača, ni drugih subjekata u kulturi. Pred nama je teška godina. Ministarstvo će uložiti trud da što pre okonča započete konkursne aktivnosti, što će, verujemo, doneti izvesnu stabilizaciju prilika. Borba sa zaraznom bolešću neće prestati još neko vreme, a borba za saniranje posledica koje je širenje ove bolesti ostavilo trajaće još duže“, zaključuju u Ministarstvu i dodaju: „Odgovornost, trud i strpljenje podelićemo i podnećemo svi, ako budemo spremni na saradnju i razumevanje“.