Ninus Nestorović, Milan Dog, Aleksandar Stojadinović, Foto: Srđan Kecojević, Privatna arhiva

Teško mi je bilo da u 2020. pratim na televizoru ovu borbu države protiv kriminala. Nisam znao koji su koji, glasi jedan od aforizama Ninusa Nestorovića.

Niko bolje ne može našu stvarnost da sažme, definiše, uobliči od aforsitičara i karikaturista. Hirurški precizno, lekovito i duhovito za Nova.rs svoje viđenje 2020. i 2021. godine dali su umetnik Igor Lečić poznatiji kao Milan Dog, samostalni istraživač misterioznih pojava u svakodnevnoj borbi sa avetima prošlosti i snagama bezumlja, i aforističari Ninus Nestorović i Aleksandar Stojadinović.

Nadam se da će u 2021. i lopovi doći na red

Ninus Nestorović piše da „čim pljačka bude završena, svi ćemo moći da skinemo maske!“. A ovako aforizmima procenjuje prethodnu i predviđa tekuću godinu:

Ninus Nestorović, Foto:Srđan Kecojević

– Za razliku od najvećeg dela opozicije, korona je spremno dočekala izbore 2020. u Srbiji. Izašla je na njih i pobedila!

– Večiti derbi, koji je odigran sredinom ove godine, okupio je mnogo navijača, što je dovelo do ponovnog širenja korona virusa. Vlast je odmah uvidela da je to pogrešno, pa je navijačima posle toga dozvolila da se okupljaju samo u manjim grupama i to po krovovima…

– Tokom 2020. u Srbiji su zatvarani građani, granice, restorani, bioskopi, pozorišta, tržni centri… Nadam se da će u 2021. i lopovi doći na red.

– Teško mi je bilo da u 2020. pratim na televizoru ovu borbu države protiv kriminala. Nisam znao koji su koji…

– U mnogim gradovima Srbije održane su ulične demonstracije. Deo demonstranata i policija postupali su po naređenju, a svi ostali, koji su se na njima okupili, po ubeđenju…

– Tokom čitave godine vlast je bezuspešno pokušavala da uvredi inteligenciju svih građana Srbije, ali ne znam zašto, kad je već odavno očigledno da nju, tu našu, nazovi, pamet, više ništa ne može da uvredi…

– Na početku proglašenja pandemije u Srbiji nije bilo dovoljno: zaštitnih rukavica, zaštitnih maski, respiratora, lekova, bolnica, medicinskog osoblja… Samo je laži bilo na pretek!

– Aplaudirali smo sa prozora i balkona u znak podrške zdravstvenim radnicima i lupali u šerpe u znak protesta protiv režima… a onda je sve utihnulo. Sad se samo vođa čuje!

– U toku 2020. svi mediji sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji postali su medijski sponzori naše diktature.

– Pre neki dan sam u jednim našim poznatim novinama pročitao da 10. 000 kriminalaca u Srbiji ima lažne policijske značke. Koliko njih ima prave, to nikad nećemo saznati…

– Mnogo toga je u Srbiji, tokom ove 2020, odloženo za 2021. godinu. Čak i život!

– Većina nas, koji smo ostali da živimo ovde, više ni sijalicu kad ne valja ne umemo da promenimo, a kamoli vlast… Tako da ja od ove, Nove, 2021. ne očekujem mnogo. Samo da ne bude gora od prethodne…

Karikatura Milana Doga

Igor Lečić poznatiji kao Milan Dog je, kako kaže, samostalni istraživač misterioznih pojava u svakodnevnoj borbi sa avetima prošlosti i snagama bezumlja.

Izražava se crtežom pa njegov komentar na prošlu godinu i očekivanja od ove godine ovako izgledaju:

Milan Dog Polish, Foto:Privatna arhiva

Milan Dog je, kako stoji u njegovoj (auto)biografiji, nezavisni analitičar nepisanih pravila povremeno angažovan na poslovima demistifikacije stvarnosti. Beskompromisni borac za slobodu slobode govora i pravo na obavezno suočavanje sa sadašnjim vremenom. Uža specijalnost mu je bezbolno čupanje stvari iz konteksta. U slobodno vreme voli da čeka brzu prugu do Budimpešte.

Osnivač je tajnog društva “Tajno društvo” od njenog osnivanja. Nemalac nacionalnog stadiona. Nosilac maske u zatvorenom. Saradnik Cenzolovke. Hroničar vremena. U stripu. Komedija. Satira. Fikcija.

Milan Dog, Foto:Privatna arhiva

Bez brige, vode nas slepci

A ovako je je 2020. video aforističar Aleksandar Stojadinović:

– U 2020. sam napunio 47, a kako je krenulo, već dogodine ću napuniti 55.

– Članovi Kriznog štaba nam gotovo svakodnevno daju oprečne informacije. A to se onda zove Šizni štab.

– Ovde niko ne beži od odgovornosti. Ali, ovde odgovornost nikoga ni ne juri.

– Živci – to je bila prva mera popuštanja!

– Jedna osoba može pevanjem da zarazi 15 osoba. Političkim govorom jedna osoba može da zarazi milione.

– Virus se širi i vazduhom. Uglavnom kroz etar.

– Osim na čula mirisa i ukusa, koronavirus utiče i na čulo sluha. Ali bez brige, vode nas slepci!

Aleksandar Stojadinović,, Foto:Privatna arhiva

U 2021. godini očekuje:

– Uspeli smo u onome u čemu niko nije. Nama je i haos počeo da se raspada.

– Život se polako vraća u abnormalu…

– Da kucnem u drvo, reče Beograđanin, ali drveta ni od korova…

– Tržni centar Galerija otvoren je u Beogradu na vodi. Slede TC Opera i TC Muzej.

– Istorijski muzej Srbije se seli u zgradu Glavne železničke stanice. Glavna železnička stanica je preseljena još pre nekoliko godina, ali niko ne zna gde.

– Živim punim plućima. U njima ima svega osim kiseonika.

– Neprijatni mirisi ponovo se šire Beogradom. Oseća se dah promena.

Aleksandar Stojadinović je rođen 1973. godine u Kavadarcima, Makedonija. Kako kaže umesto u obdaništu, odrastao је u „Ošišanom ježu“ gde je nekoliko godina radio kao novinar i urednik.

Aforizme, priče i satirične tekstove objavljivao je i u „Politici“, „Blicu“, „Glasu javnosti“, „Demokratiji“, „Ostenu“…

Objavio je knjige: „Evolucija je prva počela“ (aforizmi, Grafiprof, 2005), „Antologija viceva” (Logos Art, 2006), „Mala riznica ženske mudrosti” (Logos Art, 2009) i „Beleške jednog neženje“ (priče, BOOK, 2013). Dobio je nagradu „Mladi jež” za najboljeg mladog satiričara 1993. godine na Festivalu humora i satire u Pljevljima i „Vibovu nagradu” lista „Politika” za 2006. godinu. Zastupljen je u svim relevantnim antologijama satire.

Živi u Beogradu, radi u Radio Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare