Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić, Foto: Nova.rs

Kako vide godinu na izmaku i šta očekuju od Nove, za naš portal su govorili čuveni karikaturisti Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić.

Predrag Koraksić smatra da će se 2021. biti repriza 2020.

– Kod nas se sve ponavlja i stalno je sve isto. Čak je isto kao pre dve decenije. Ništa se ne razlikuje. Mi živimo u Miloševićevim godinama.

Ilustracija: Corax

Ali iako se sve vrti u krug, inspiracija za karikature je neiscrpna.

– Te gluposti se toliko, da upotrebim izraz koji ne volim – usložnjavaju, tako da svakog dana imate novu glupost, i u toj disciplini su ovi naši na vlasti kreativni. Strašno mi pomažu, kao i aforističarima, i komentatorima.

Koraks kaže da mu svake nove godine mnogi požele da ima sve manje inspiracije.

Predrag Koraksic Koraks
Predrag Koraksić Koraks Foto:Nova S

– Oguglao sam na to, bio sam uvek siguran da ću imati materijala. Nažalost, mi komentarišemo a ništa se ne menja. To je naša sudbina. Ne radi se samo o meni nego o svima koji se bave ovim režimom i ovom politikom i čitavom situacijom koja nas je dovela do same ivice propasti. Mislim da jednom kada se čaša prelije i ovom narodu prekipi, onda će tek da pukne sve. Nadam se da će se to desiti jer ne vidim drugi izlaz iz ove naše situacije.

Dušan Petričić, kad je reč o 2020. godini, izdvaja:

Dušan Petričić, Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Negativan bilans upravo ističuće godine koju bi najveći deo domaće, a bogami i svetske populacije, najradije preskočio, za mene je značajno obeležio redak događaj sa pozitivnim predznakom – poraz Donalda Trampa na izborima u Americi. Ozbiljan poremećaj svih vrednosti sa kojima je, bar moja generacija odrasla, osveta ponavljača, neznalica, prevaranata, mufljuza, lažova, lopova, kriminalaca, psihopata, negativaca svih vrsta i boja, imao je značajnog eksponenta u liku američkog predsednika. Naravno, uz još nekoliko izuzetnih primeraka na svetskoj političkoj sceni, među kojima visoko mesto zauzima naš poglavica – ističe naš sagovornik i dodaje:

Karikatura Dušana Petričića „Sigurna kuća“

– U utakmici u kojoj je pristojan, civilizovan i kulturan svet već duže vreme gubio sa nulom, konačno je postignut pogodak koji bi, voleo bih da verujem u to, mogao da zaustavi negativan tok istorije i najavi oporavak svih iščašenih moralnih i drugih vrednosti. Možda zvuči naivno i nerealno, ali zar ne bi bilo lepo da u 2021. godini i mi, na domaćem terenu postignemo taj odlučujući gol koji će naše pomahnitale drumske razbojnike vratiti na mesto i u institucije koje im po zaslugama pripadaju. A javnost, deprimiranu, sluđenu i neobjašnjivo uspavanu osloboditi ovog stida i srama sa kojim ne znamo šta ćemo. Naravno, mislim na one koji raspolažu osećanjem stida i srama – zaključio je Dušan Petričić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare