Foto:Nemanaj jovanović

Naša porodica je izgubila najboljeg među nama, kazao je za Nova.rs reditelj Ljubiša Ristić na vest o smrti režisera i dramskog pisca Dušana Jovanovića.

– Ceo jedan život proveli smo zajedno. Porodica KPGT, naša porodica izgubila je zaista najboljeg među nama. Nema šta drugo da se kaže. Sada su te reči sasvim dovoljne. Tek ćemo pričati i pisati o Dušanu Jovanoviću – rekao nam je reditelj i upravnik KPGT-a Ljubiša Ristić.

Upravo su Ristić i Dušan Jovanović, zajedno sa koreografkinjom Nadom Kokotović i glumcem Radetom Šerbedžijom osnovali KPGT. Bilo je to u jesen 1977. godine, i to pod pokroviteljstvom zagrebačkog Centra za kulturnu djelatnost.

Iako su se okupili oko jednog pozorišnog projekta, teatar je, uprkos razmimoilaženjima osnivača opstao. A u pitanju je bio komad koji je napisao Dušan Jovanović – „Oslobođenje Skoplja“.

Dušan Jovanović Foto: Vesna Lalić

I premijera predstave, kojom se KPGT predstavio publici, održana je leta 1978. godine na zagrebačkom Gornjem gradu. Jovanovićev komad, u kome su igrali Šerbedžija, Vladimir Rubčić i Inge Apelt, u režiji Ristića izvođen je punih 13 godina. Uprkos kontroverzama koje je tada pobudio zbog svoje eksperimentalne prirode, odigran je gotovo 800 puta po celom svetu – od Evrope do Meksika.

Predstava koja je „šokirala tadašnje komunističke vlasti zbog drugačijeg pogleda na Drugi svetski rat“, kako su pisali mediji, ovenčana je i sa pet priznanja na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Iako je predstava u Beogradu bila zabranjena, odjeknula je širom sveta, dobivši priznanje „Obie“ u Njujorku.

Sa kontroverzama, pa čak i zabranama KPGT se susreo i zbog još jedne Jovanovićeve predstave – „Karamazovi“, u kojoj se reditelj uhvatio ukoštac sa „problematičnom“ temom – Golim otokom. Zbog toga što se Dušan Jovanović te 1980. godine među prvima drznuo da se dotakne problema „Informbiroa“ pokrenuta je čitava lavina polemika diljem bivše Jugoslavije…

A kako je Dušan Jovanović govorio o Ljubiši Ristiću, mnogo godina nakon što su prekinuli saradnju, možete pročitati u tekstu „Oproštaj od Dušana Jovanovića: Oslobađanje bolnih uspomena“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare