Podeli
Ivana Todorović Foto: prizor iz filama Kada sam kod kuce Foto:Promo/FCS

Kratki igrani film "Kada sam kod kuće" rediteljke Ivane Todorović osvojio je dve nagrade na upravo završenom festivalu "Independent Shorts Awards" za nezavisna kratkometražna ostvarenja u Los Anđelesu. Autorka je osvojila Bronzanu nagradu za najboljeg studenta reditelja i priznanje "Best Woman Film" na ovom festivalu u Holivudu, što je još jedan u nizu novih uspeha ovoga filma u poslednje vreme.

Projekat je realizovan kao master rad na katedri Filmska i TV režija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji je i producent filma uz podršku Filmskog centra Srbije i kuće “Blok film”.

Drama prati mladu ženu koja se nakon nekoliko godina vraća kući iz inostranstva kako bi se hrabro suočila sa veoma osetljivom traumom iz svoje prošlosti, a glavne uloge u oovm ostvarenju tumače Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić i Sara Dinić. Ostatak ženske autorske ekipe čine – scenaristkinja Melina Pota (Krugovi, Klopka), direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, producentkinja Tijana Drakulić.

Film je osvojio i druge nagrade, a ostvarenje je prikazano u galeriji “The New York Foundation for the Arts” u Njujorku, kao i na “Brooklyn Film Festivalu”.

Režiserka je autorka kratkih socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova, koje je snimala u Beogradu i Njujorku, a do sada je potpisala dela „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, „A Harlem Mother”, „Rapresent” i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71″. Todorović se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma, a i sama je u Beogradu završila francusku radionicu dokumentarnog filma “Ateliers Varan”.

Diplomirala je na “Documentary Media studies” na njujorškoj “New School”, kao i na katedri za Etnologiju i Antrologiju na Filozofskom fakultetu.

Komentari

Vaš komentar