Foto: Printscreen/YouTube/Giornate degli Autori

Srpski reditelj Ivan Ikić osvojio je nagradu "Roberto Roselini" za najbolju režiju na 4. Međunarodnom filmskom festivalu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, održanom u kineskom gradu Pinjau.

Ikić je ovenčan nagradom za režiju filma „Oaza“, odlučio je festivalski žiri, koji je na festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ u Pinjau ujedno i premijerno prikazan na tlu Azije, i to u okviru takmičarske selekcije „Pritajeni tigar“ (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije).

– Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu – kazao je Ivan Ilkić, a prenosi sajt Filmskog centra Srbije, koji je finansijski podržao „Oazu“.

Iz filma „Oaza“ Foto: Promo

Podsetimo, film „Oaza“ svetsku premijeru imao je na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru, u okviru programa „Dani reditelja“ gde je, takođe, ovenčan priznanjem. Osvojena nagrada u Kini podrazumeva i novčani iznos od 10.000 dolara, koje će Ikić moći da iskoristi za svoj sledeći film.

Na istom kineskom festivalu, koji je ustanovljen i prvi put održan u oktobru 2017, priznanje za najbolju režiju osvojio je pre dve godine sineasta Ognjen Glavonić za film „Teret“.

Na ovogodišnjem izdanju festivala „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, pored projekcije „Oaze“, priređena je i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom „Novi jugoslovenski film – Srpski novi film“.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)