Danas u 17. 30 sati sa scene Beogradskog dramskog pozorišta počinje uživo internet prenos predstave "Kad su cvetale tikve" po delu Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića. Glumac Branislav Lečić nam je dostavio snimak u kom je dočarao atmosferu tokom priprema.

Lečić u videu otkriva da su određene scene, koje se dešavaju u dubini scene, snimane dan ranije. On je dodao da će tokom današnjeg dana, sve do početka predstave, na svojim profilima na društvenim mrežama objavljivati nove video snimke.

– Ovo je veliki događaj za pozorišnu javnost, jer se prvi put ovako nešto radi kod nas – priča za Nova.rs Jug Radivojević, upravnik BDP.

Radivojević ističe da su pripreme trajale jako dugo.

– Nekoliko dana smo imali probna snimanja i danas šaljemo signal u svet preko livestream-a sa sajta našeg pozorišta gde mogu da se kupe karte za ovaj događaj. Gledaćemo „Tikve“ u izuzetno kvalitetnoj produkciji koju će snimati 10 kamera. Praktično ćemo filmovati ovaj pozorišni spektakl – kaže čelnik pozorišta na Crvenom krstu.

Miloš Biković i Jug Radivojević, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Po njegovim rečima, ovaj prenos će biti ujedno i najava televizije ovog pozorišta – TV BDP, koju očekuju da pokrenu naredne godine.

– Situacija nas je na neki način isprovocirala da razmišljamo u tom pravcu, o nekim drugim načinima plasmana naših predstava. A to je da ih filmovanim jezikom, koliko je to moguće, približimo publici kada nije u mogućnosti da bude u sali.

Zanimljivo je da će današnji prenos početi u 17.30 a predstava u 18 sati.

– U prvih pola sata moći će da se uživo gleda šta se događa iza scene, kako se glumci pripremaju, to će biti prava ekskluziva – otkriva Radivojević i dodaje da su se svi uključili u medijsku kampanju koja leži na glavnom glumcu Milošu Bikoviću i njegovoj popularnosti i zato se s pravom očekuje veliki broj gledalaca.

Predstava je titlovana na engleski i ruski jezik. Posebno se velika gledanost očekuje u Rusiji, upravo zbog Bikovića koji je nedavno proglašen za najpopularnijeg mladog glumaca.

Na pitanje kako je pisac Dragoslav Mihailović reagovao na ovaj pozorišni novitet, Jug Radivojević kaže da je bio iznenađen idejom.

Dragoslav Mihailović foto: Z. Lončarević

– On je nedavno napunio 90 godina i sve ovo mu je nepoznato kako funcioniše, ali to i nije čudo jer i za nas mnogo mlađe je to novotarija. Naravno, danas će i on gledati prenos predstave. To se svakako ne propušta jer ćemo biti pozorišni epicentar u svetu.

Drama „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića premijerno je odigrana u Beogradskom dramskom pozorištu 24. maja 2014. godine.

Glavni junak je beogradski bokser Ljuba Sretenović, zvani i Šampion i Ljuba Vrapče koji je odrastao na Dušanovcu. Kroz njegov lik data je sudbina čoveka koji je ostao bez zavičaja, čije su nade izneverene, koji vodi prazan i besmislen život nakon tragičnog sukoba sa sredinom i sistemom.To je snažna i potresna priča o rastegljivosti ljudskosti i morala. Arhetipsku temu o odbrani časti nad nametnutim normama i zakonima, koje zavise od istorijskog trenutka i poretka, Mihailović je postavio u okvire komunističke diktature (Rezolucija Informbiroa, Goli otok).

Glavnog junaka Ljubu Vrapčeta, boksera Ljubu Šampiona igra Miloš Biković.

U glumačkoj podeli su i pomenuti Branislav Lečić, Danica Ristovski, Srđan Dedić, Anja Alač, Danijel Sič, Miodrag Radonjić, Marko Živić, Milan Čučilović, Andrija Kuzmanović…

Predstava traje 140 minuta. Direktan prenos predstave se realizuje u saradnji Beogradskog dramskog, Arhangel studija, Bokserskog saveza Srbije, Federacije boksa Rusije i tickets.rs. kao svojevrsna najava Svetskog prvenstva u boksu koje će sledeće godine biti održano u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar