Foto: Jelena Janković

Balet "Alisa" u koreografiji Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru projekta "Mladi koreografi", saopštila je direkcija ove ustanove kulture.

Inspiracija za novi baletski projekat Kolarovu je bila čuvena bajka “Alisa u zemlji čuda” (1865), najpoznatija knjiga engleskog književnika Luisa Kerola, čuveno delo dečije avanture i fantastike.

“Oduvek mi je bila želja da napravim predstavu o nečemu što povezuje sve nas, a to je da sve potiče iz porodice, jer ona je ta od koje sve kreće i koja treba da nam daje vetar u leđa da idemo dalje, hrabro kroz život”, kaže koreograf i reditelj predstave Dejan Kolarov.

Umetnik smatra da svi danas imaju svoje lične borbe koje vode kroz život i to ljude gradi kao ličnosti.

Foto: Jelena Janković

U radu na predstavi, Kolarov se trudi da umetnici imaju svoju slobodu u stvaranju likova.

“Naša predstava je provučena kroz boju zabave, dinamičnosti, plesa, muzike i teksta, a sve to se radi po motivima čuvenog dela “Alisa u zemlji čuda”, podseća Kolarov, inače dugogodišnji prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

U matičnom teatru je ostvario veliki broj glavnih i solističkih uloga kao pođednako izvanredan tumač baletskih rola klasičnog, neoklasičnog i savremenog repertoara.

Specifičnost projekta leži u tome što okuplja ekipu igrača i glumaca – Slobodan Beštić, Milica Jević, Aleksandra Kolarov, Olga Olćan, Sanja Ninković, Miloš Kecman i Nikola Bianko.

Foto: Jelena Janković

Takođe, svoje glasove u predstavi pozajmile su kolege iz sektora Drame: Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Ðorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović.

Na taj način će se baletski i dramski umetnici ujediniti na sceni.

Foto: Jelena Janković

Projekat “Mladi koreografi” pokrenula je pre nekoliko godina direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

U autorskoj ekipi projekta su još i – Ana Krstajić (muzika), Mina Ćirić (dramaturg), Srđan Perić (kostimograf), Jelena Janković (fotograf), Jasna Saramandić (scenografija) i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar